Camerabewaking moet koeien tegen pervert beschermen

© BELGA

Wie is de man die nu al minstens vier koeien heeft aangerand, in boerderijen in het Oost-Vlaamse ­Evergem? De boeren zijn in shock, en de lokale politie is een onderzoek opgestart naar de aanrander van hun vee. Veehouders in de streek krijgen nu de raad om camera’s op te hangen in hun stallen.

Matthias Colpaert

“Iemand is in november in onze stallen binnengeslopen, om tot bij onze koeien te geraken”, vertelt een boer uit Evergem. “Wij vonden ’s ochtends achter één van onze koeien twee omgedraaide emmers terug, met daar een balk bovenop. Dat had hij gebruikt om rechtop ­achter onze koe te kunnen staan. Even verder lag een gebruikte ­plastic handschoen. Het dier was doodsbang.”

Dat is voor zover bekend de eerste keer dat de aanrander toesloeg. De afgelopen acht maanden heeft hij al minstens vier keer een melkkoe aangerand. Telkens ’s nachts, in ­enkele boerderijen die langs de­zelfde lange baan liggen op de grens van Evergem en Lovendegem.

“Eerst wilde ik mezelf doen geloven dat niemand zo ziek kon zijn om een koe aan te randen”, vertelt de boer.

Maar een maand later kwam de dierenbeul opnieuw op de boerderij langs. “Ik was in shock. Wij dragen zo veel zorg voor de dieren, en dan dit. In mei is hij zelfs een derde keer langs gekomen. Eén van onze koeien was gewond aan de poten, wellicht omdat de dader de koe had vastgebonden.”

Diezelfde nacht trok de aanrander ook naar een andere boerderij. De boer vond ’s anderendaags voet­sporen in zijn mesthoop. Eén koe was uit schrik over een omheining gesprongen.

Betrapt?

Niet veel later betrapte een andere boer twee avonden na elkaar een vreemde man op zijn erf. De tweede keer kon hij de indringer confronteren. “Hij stamelde dat hij van Gent was, en de weg zocht naar Eeklo”, zegt de boer. “Daarop stapte hij weg.”

De politie kon de vreemde man drie kilometer verderop staande houden. Bij gebrek aan duidelijke bewijzen, moest hij worden vrijgelaten. Of dit de dader was, is niet duidelijk.

De politie van Evergem is een ­onderzoek gestart, in samenspraak met het Gentse parket. “Vorige week zochten de agenten hier nog bewijsmateriaal”, zeggen de boeren. “Ze raden ons aan om camera’s op te hangen, en dat zullen we ook doen. Hopelijk vatten ze hem voor hij nog eens toeslaat.”

Iemand die koeien molesteert, ­riskeert tot drie maanden cel en een geldboete van 12.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen