Dit is het groenste kamp van Vlaanderen: “Wij nemen onze eigen zonnepanelen mee”

© foto’s ddj

© credit

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Chirogroep Terdonck uit Schoten kampeert sinds begin deze week in Beernem en bracht daarvoor hun eigen elektriciteit mee aan de hand van tien mobiele zonnepanelen. “Hiermee willen we de kinderen een belangrijk signaal geven”, klinkt het.

Dieter De Milde

“Wie nog vlug even naar het toilet wil, doet dat best nu vooraleer we straks op wandeltocht door het bos trekken”, de luidspreker galmt krachtig handige tips over de weide aan de Zomerstraat-West in Beernem waar deze week 100 kamperende chirojongeren uit Schoten hun tenten opslaan. Het verschil met andere kampen? De luidspreker wordt gevoed door elektriciteit die de chiro zelf produceert via de tien zonnepanelen die ze meebrachten uit het Antwerpse. Chiro Terdonck is dan ook een van de eerste groepen die net dat stapje verder gaat om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. “Het jaarthema van de chiro is dit jaar Chirocycle”, legt volwassen begeleider Wouter Kersbergen (48) uit. “We proberen in ons dagelijks regime dan ook zo veel mogelijk ecologisch verantwoorde stappen te nemen. Zo gaan we hier in de lokale versmarkt onze inkopen doen, sorteren we ons afval en legden de oudste leden de 100 kilometer lange rit hierheen zelfs met de fiets af.”

Weer niet denderend

“We hadden ook al zonnepanelen in ons vast lokaal, maar dit is toch de eerste keer dat we er meenemen op kamp.” Ook al was het weer sinds ze aankwamen nog niet denderend, toch hebben ze voldoende stroom. “We houden zonder problemen diepvriezers, koelkasten, koeltogen, gsm’s en laptops aan de praat”, zegt Wouter. “Gelukkig is daglicht voldoende.” De bedoeling is een belangrijk signaal te geven naar de kinderen. “Op die manier willen we hen bewust maken dat energie geld kost en maken we ze wakker voor de toekomst.” De panelen kregen ze gratis ter beschikking gesteld van installateur Izen. “Ik schrok me een hoedje toen ik de energiefactuur van de chirolokalen onder ogen kreeg”, zegt Pieter Callebaut van Izen. “Via deze stunt willen we onder de aandacht brengen dat er andere manieren zijn. Tegelijkertijd worden zowel kinderen als begeleiders bijgeschoold, want ook die laatsten zaten nog met heel wat vragen.” Kampgangers Edric Ling (11) en Stien Robeyns (10) hadden alvast goede voornemens. “Het wordt tijd dat we papa en mama hier ook eens op attent maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen