Migranten zoeken nieuwe routes: dubbel zoveel illegalen opgepakt in Gentse haven

© fvv

De scheepvaartpolitie heeft in de Gentse haven in de eerste zes maanden van dit jaar al 132 illegalen opgepakt. Dat zijn er dubbel zoveel als in heel 2016. Het scheepvaartbedrijf DFDS gaat investeren in een betere beveiliging.

Sander Luyten

“Als elders deuren dichtgaan, zoeken transmigranten een andere weg om hun doel te bereiken. Eind juni hadden we in en rond de haven al 132 illegalen onderschept. Dat zijn er bijna tweemaal zoveel als over heel vorig jaar. In de Zeeuwse havens, aan de andere kant van de grens, zie ik dezelfde trend.” Dat zegt Freddy Smessaert, commissaris van de Scheepvaartpolitie aan het haven­magazine Flows.

Het doel van de migranten is volgens Smessaert vrijwel altijd het Verenigd Koninkrijk. “Alleen weten ze niet altijd dat Gent geen vaste diensten naar dat land heeft. Vaak kruipen de migranten in trucks waarvan ze denken dat die naar Groot-Brittannië rijden, maar in werkelijkheid landinwaarts gaan.”

Patrouillehonden

Sam De Wilde, managing director van DFDS Seaways, dat vanuit Gent elke dag naar Zweden vaart, is van plan de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. “De hekken rond onze terminal zouden hoger en steviger moeten zijn. Heel het gebied zal op termijn worden gefilmd door camera’s.”

Niet dat illegalen nu zomaar bij DFDS kunnen binnenwandelen. Er staan al camera’s en hekken, maar ook patrouillehonden, CO2-metingen en de havenarbeiders hebben geleerd alert te zijn voor lawaai. “Toch hebben we dit jaar al twee keer een groep verstekelingen aan boord gehad. Zeker wanneer er meer illegalen dan personeel op een schip zijn, is de situatie niet ongevaarlijk”, zegt De Wilde.

“We wassen hun kleren”

De verstekelingen worden meegenomen naar Zweden, waar security hen opwacht. Met dezelfde boot worden ze onder begeleiding naar België teruggebracht, waar de scheepvaartpolitie het overneemt.

“Die security is een kostelijke zaak. We behandelen de illegalen wel altijd menselijk. Aan boord krijgen ze een bed en eten en we wassen hun kleren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen