Plots kost een pakje sigaretten 50 cent minder (!) in Vlaanderen

© Belga

Marlboro heeft een nieuw pakje van twintig sigaretten op de markt gebracht in Vlaanderen, zo meldt Newsmonkey. Opmerkelijk: het pakje kost maar 6 euro, ofwel 50 cent minder dan de gewone pakjes met evenveel sigaretten erin.

mtm

Veel verschil met een gewoon pakje is er eigenlijk niet: in beide pakjes zitten twintig sigaretten en ook de verpakking ziet er niet zo heel anders uit. Alleen de prijs is anders: 6 in plaats van 6,5 euro.

Phillip Morris Benelux ontkent prijsverlaging

In een reactie ontkent Philip Morris Benelux dat het de prijs van Marlboro 20's Red heeft verlaagd. Het bedrijf zegt wel dat er verschillende varianten zijn van het merk.

"Philip Morris Benelux distribueert een reeks van merken op Belgische markt zoals Marlboro, L&M en Chesterfield. Elk merk bestaat uit diverse varianten met elk haar eigen prijs en unieke kenmerken. De versies kunnen onder meer verschillen in pakgrootte, tabaksamenstelling en diameter van de sigaret. De meest verkochte versie is Marlboro Red 20's. Deze wordt in België momenteel verkocht voor 6.50 euro voor 20 stuks", klinkt het. "Alle merken en versies zijn beschikbaar voor alle winkels in België".

Het bedrijf doet verder geen uitspraken over het gevoerde prijsbeleid, wegens "concurrentiegevoelig". Nog volgens Philip Morris Benelux bestaat de variant 'true red' in ons land al sinds januari 2016, en de variant 'fine touch' al sinds eind 2012.“Ongezien de voorbije dertig jaar”

“Een prijsverlaging voor sigaretten is sowieso al bijzonder”, zegt Luk Joossens, expert tabakspreventie van de Stichting tegen Kanker. “Zo’n grote daling is ongezien de voorbije dertig jaar. Normaal gaan de prijzen omhoog, met 20 of 30 cent, maar een daling - en dan nog één van acht procent - is heel uitzonderlijk.”

Negatieve gevolgen volksgezondheid

Joossens vreest het begin van een prijzenoorlog onder de grote merken en waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. "De prijs is juist de belangrijkste maatregel om roken te ontmoedigen". Joossens eist dan ook dat de regering “onmiddellijk” reageert tegen de goedkopere varianten door de accijnzen te verhogen en neutrale pakjes in te voeren. “Als Johan Van Overtveldt (de N-VA-minister van Financiën, nvdr.) de accijnzen nu niet verhoogt, voert hij mee promotie voor en is hij medeplichtig aan longkanker.”

"Op lange termijn gaat de prijs van tabak zeker niet omlaag"

In het recente zomerakkoord van de regering-Michel is alvast opnieuw een accijnsverhoging ingeschreven. Die moet de schatkist 25 miljoen euro opleveren. Begin 2017 suggereerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt een mogelijke verlaging van de accijnzen op tabak, maar die denkpiste werd meteen afgeschoten door de coalitiepartners.

"De accijns gaat opnieuw omhoog. Voor ons kan er geen sprake zijn van een verlaging. Dat zou ook niet het juiste signaal zijn", zegt men donderdag op het kabinet-De Block. "Op lange termijn gaat de prijs van tabak ook zeker niet omlaag", klinkt het nog.

Ook aan de invoering van neutrale pakjes wordt volgens het kabinet-De Block volop gewerkt. "Bedoeling is dat rond te krijgen tegen het einde van de legislatuur".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen