© IMAGEGLOBE

Tien pintjes halen? "Laat maximaal twee per keer toe"

Wordt het binnenkort onmogelijk voor onze noorderburen om je hele vriendengroep in een keer van bier te voorzien? Als het van het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP afhangt wel.

km

"Organisatoren moeten overwegen om nog maar maximaal twee drankjes per bestelling mee te geven tijdens een evenement." Dat is een van de mogelijke maatregelen volgens het STAP om het aantal incidenten met dronken, jonge feestvierders terug te dringen.

"Wettelijk mag een barman geen drank verkopen als duidelijk is dat de gekochte drank wordt doorgegeven aan een minderjarige", stelt de woordvoerder van STAP aan het Algemeen Dagblad. "Nu is het voor een horecaman niet te doen om te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt."

De oplossing is dan ook eenvoudig voor het STAP. Als de barman slechts twee drankjes mag aanbieden, heeft hij of zij veel sneller in de gaten voor wie de drank bedoeld is. Bij grote hoeveelheden drank is dat zo goed als onmogelijk.

Het voorstel van STAP komt er na enkele incidenten in Nederland. Zo stelde de burgemeester van Nijmegen na de Nijmeegse vierdaagsefeesten dat veel jongeren "dronken in de goot liggen en door hun ouders moeten worden opgehaald". STAP wil met deze mogelijke maatregel de gemeenten aansporen om alcoholmisbruik tegen te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER