"Haal die wasmand van de trap" en andere tips tegen woningbrand

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn in ons land al 32 mensen omgekomen in een woningbrand. Ter vergelijking, in het grotere Nederland zijn dat er maar 14. Hoog tijd om het probleem aan te pakken, vinden de Vlaamse brandweerzones. Daarom werken ze aan een grote preventiecampagne. Wij geven u alvast enkele tips tegen en bij woningbrand.
Archieffoto

Het aantal dodelijke slachtoffers bij woningbranden is te hoog. In vergelijking met de buurlanden doet België het niet goed. Afgelopen jaar kwamen er 78 mensen om bij een woningbrand. Dit jaar al 32. In buurland Nederland, met 5 miljoen inwoners meer, waren dat er 14. De 20 Vlaamse brandweerzones werken daarom aan een grote campagne, die alle burgers moet bereiken. "Want het is genoeg geweest, dat aantal doden moet dringend naar beneden", luidt het.

Installeer een rookmelder

"Het is heel eenvoudig", zegt preventie-adviseur Tim Renders van de Leuvense brandweer. "Door voldoende rookmelders in huis op te hangen, word je op tijd gewaarschuwd, vooral ’s nachts. Dan ruik je de rook niet, want je neus werkt tijdens je slaap niet."

Volgens Renders hang we dus best in zoveel mogelijk ruimtes rookmelders op. "Veel mensen hangen een rookmelder in de nachthal en op de zolder. Maar dat is veel te weinig. Bevestig ze overal, behalve in de badkamer, keuken of garage. Daar zou je te vaak vals alarm hebben door bijvoorbeeld waterdamp of warmte van de oven."

Laad toestellen op onder rookmelder

Genoeg rookmelders kunnen uw leven redden als er in huis brand uitbreekt. Maar door goed om te gaan met elektronica en huishoudtoestellen, kunnen we ook al problemen vermijden.

"In vergelijking met vroeger, hebben we veel meer elektrische toestellen. Bijvoorbeeld een smartphone of zelfs een batterij van een elektrische fiets die 's nachts oplaadt. Dat kan brand veroorzaken", zegt Renders.

"Je legt opladende toestellen best in de buurt van een rookmelder, en in het zicht. Zo heb je het meteen door, wanneer het misloopt." Ook grotere huishoudtoestellen houden een risico in. "Ikzelf – als brandweerman – zet nooit 's nachts mijn droogtrommel of wasmachine op. Dat zijn veel voorkomende oorzaken van woningbrand. Gebruik ze alleen overdag, wanneer je in de buurt bent."

Haal obstakels weg op de vluchtroute

Naast die tips om brand te vermijden, denken we ook best eens na over hoe we onszelf moeten redden, als er brand uitbreekt. "Maak afspraken, wie de kinderen uit bed haalt, en welke route je naar buiten neemt", zegt Renders. Uiteraard heeft u in de buurt van de voor- en achterdeur ook best een sleutel liggen.

En zorg dat u onderweg geen obstakels tegenkomt, zegt de brandpreventie-adviseur. "Het klinkt heel dom, maar veel mensen zetten op de trap een mand met propere was, om mee naar boven te nemen. Maar bij brand kan die mand je vluchtroute belemmeren."

Conclusie? Hang overal rookmelders, denk na over een vluchtroute en steek ’s nachts alleen de hoogstnoodzakelijke toestellen in het stopcontact.

Meest gelezen