Experts waarschuwen voor beveiligingslek bij zonnepanelen: “In seconden kan stroom uitvallen in grote delen van Europa”

© Johan Eyckens

Na een onderzoek van een Nederlands beveilingsbedrijf blijkt dat de stroomvoorziening in Europa gevaar loopt door een beveiligingslek in zonnepanelen. Onafhankelijke experts in Nederland waarschuwen voor het gevaar, zo schrijft de Volkskrant vrijdag. In België zijn er nog geen gevallen van een beveiligingslek gekend, maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein volgt de zaak nauwgezet op.

Volgens Willem Westerhof, de onderzoeker van het beveiligingsbedrijf, zit er een lek in de vele duizenden omvormers, apparaten die de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen geschikt maken voor het stroomnet. Hij stelt dat de apparaten zo slecht zijn beveiligd dat kwaadwillenden ze op afstand kunnen uitschakelen. In het ergste geval kan daardoor op een zonnige dag in enkele seconden het equivalent van het stroomverbruik van miljoenen huishoudens wegvallen. Dat kan ertoe leiden dat het elektriciteitsnet in onbalans raakt, waardoor in grote delen van Europa de stroom kan uitvallen.

Wachtwoorden

De omvormers die een makkelijk doelwit vormen voor hackers zijn afkomstig van marktleider SMA. Gebruikers passen bij de ingebruikname van hun omvormer vaak het standaardwachtwoord niet aan, waardoor een hacker makkelijk kan inloggen.

Maar dat is niet het enige probleem. De onderzoeker spreekt van een “heel scala aan kwetsbaarheden”. Zo zijn de omvormers vatbaar voor brute force-aanvallen, waarbij een hacker vaak kort na elkaar met veel mogelijke wachtwoorden kan proberen in te loggen. Alle apparaten zijn bovendien beschermd met één superwachtwoord. Wie dat wachtwoord bemachtigt, krijgt in één keer toegang tot alle omvormers.

Geen paniek

Ook al betreft het een Nederlands onderzoek, toch hebben ook heel wat Belgen met zonnepanelen een omvormer van het merk SMA. Bart Tommelein, Vlaams minister voor Energie (Open VLD), is intussen op de hoogte van het beveiligingsprobleem. “We zullen hierover contact opnemen met de Nederlandse autoriteiten. Daarna zullen we het probleem bekijken voor Vlaanderen, samen met onze federale collega’s, want het is ook deels een federale bevoegdheid”, bevestigt Tommelein aan Nieuwsblad.be. “Maar we willen vooral geen paniek zaaien. We zullen pas maatregelen nemen als dat nodig blijkt te zijn.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen