Zo kan u 325 euro besparen tijdens het autorijden

“Door je rijstijl aan te passen kan je tot 25 procent brandstof besparen”, zegt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. “Voor een gemiddelde consument die 15.000 km per jaar doet, is dat al gauw een besparing van 325 euro op benzine en 271 euro op diesel per jaar.”

mab

Vier op de tien automobilisten kennen het principe van ecologisch rijden of ecodriving niet. Dat blijkt uit een enquête van mobiliteitsorganisatie Touring. “Het verbaast ons dat zoveel mensen niet weten wat het is om zuinig te rijden”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Nochtans is het een heel doeltreffende en eenvoudige manier om geld uit te sparen.”

Ecodriving heeft de laatste jaren vooral in de bedrijfswereld ingang gevonden. Maar er zijn natuurlijk veel meer particuliere wagens dan bedrijfswagens. “We willen de automobilisten dan ook warm oproepen om daarmee rekening te houden. Het spaart niet alleen onze belangrijke grondstoffen, het zorgt ook voor minder pollutie”.

Gouden tips

Er zijn enkele gouden tips die nochtans heel makkelijk te volgen zijn:

- Snel schakelen naar een hogere versnelling. Men mag zelfs een versnelling “overslaan”. De motor in een te hoog toerental jagen kan tot 30 liter meer verbruik geven per 100 km.

- Zo veel mogelijk rijden aan een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. Rijden in een hoog toerental aan hoge snelheid doet het brandstofverbruik aanzienlijk stijgen.

- Rem op de motor bij afremmen voor een licht of een obstakel, maar ook wanneer men bergaf rijdt.

- Wees vooruitziend: het haalt niets uit om nog op te trekken wanneer men ziet dat het licht even verderop op rood staat. Hou ook afstand en kijk wat de voorligger doet. Anticipeer dus op wat er voor jou gebeurt.

- Laat de motor niet onnodig draaien: wanneer men wacht voor een openstaande brug of een gesloten overweg. En geef vooral geen gas bij stilstaan.

- Gebruik de airco en de achterruitverwarming alleen als het echt nodig is. Hetzelfde voor andere energieverslinders zoals DVD en GPS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer