© Shutterstock

Simpel trucje om dat ontspannen vakantiegevoel langer vast te houden

Het grootste nadeel aan vakantie: het is altijd veel te vlug voorbij. Een wetenschappelijke studie bracht een simpel trucje aan het licht om dat heerlijke vakantiegevoel iets langer vast te houden. Een andere manier van denken kan er al voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je vakantie langer duurt.

elvh

Vergaderingen en slechte dates duren vaak te lang, vakanties bijna altijd te kort. Volgens een Amerikaanse studie gepubliceerd in the Journal of Consumer Research draait het allemaal om een manier van denken. Lijkt onze vakantie te kort, dan denken we vaak gewoon verkeerd.

Het probleem is dat we onze ervaringen vaak onderverdelen in categorieën, net zoals we een stressvolle week op het werk aanpakken. Tijdens je vakantie Spanje wil je zowel aan het zwembad liggen, surfen op zee als dat museum bezoeken. In je hoofd ga je alles vaak al onderverdelen in categorieën: onspanning, sport én cultuur, en alleen al door zo te denken zal je vakantie korter lijken, concludeert de studie. Als je het museumbezoek in je hoofd afgevinkt hebt van de vakantie-agenda, denk je onbewust ook al even aan het einde van je vakantie.

Go with the flow en plan niet te veel

Probeer eens alle activiteiten te mixen en niet cultuur op één dag te bundelen en sport op een andere. Een dag waarop je zwembad en een museum mixt, zal je langer bijblijven dan een dag waarop je enkel een museumbezoek plant. Deze resultaten hangen nauw samen met de theorie van psychool Marc Wittman. Hij gaf eerder al aan dat je het positieve en ontspannen vakantiegevoel langer vasthoudt als je niet te veel plant en ter plekke op zoek gaat naar nieuwe en onvergetelijke ervaringen.

Echt van het moment genieten dus, niet te veel plannen en je activiteiten op vakantie zeker al niet te veel onderverdelen in categorieën. Go with the flow, en je zal het gevoel hebben dat je verdiende vakantie iets langer duurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer