FAVV-baas: "We hebben niet de middelen om op alle verboden producten te testen"

© belga

© belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De eierchaos is compleet. Tests die elkaar tegenspreken, alarmbellen die niet zijn afgegaan en communicatie die bol staat van onduidelijkheid: ministers Denis Ducarme en Maggie De Block moesten zich woensdag verantwoorden in de Kamer voor een in alle haast samengeroepen commissie. De ministers waren vooral kritisch voor de Nederlandse collega's. "Zij wisten er al in november 2016 van en zeiden ons niets." Ook FAVV-baas Herman Diricks kreeg de kans om zich te verdedigen en beet van zich af.

Guy Stevens en Tom Le Bacq

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft fel uitgehaald naar de informatiedoorstroming vanuit Nederland in het kader van de fipronilbesmetting in de eiersector. België heeft meer dan een maand op gevraagde info moeten wachten, zegt hij. Volgens Ducarme moesten de Belgische autoriteiten herhaaldelijk om de klantenlijst vragen van het verdachte Nederlandse bedrijf "CF". "Dat betekent dat het FAVV niet vroeger een precieze perimeter kon vastleggen." Nog volgens Ducarme werden er al in november 2016 sporen van fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren. "Maar we werden daar niet van op de hoogte gebracht."

Ook Maggie De Block en FAVV-baas Herman Diricks kregen een pak vragen en heel wat kritiek, maar ze beten van zich af. "Ik ben minister van Volksgezondheid en ik vrees voor de oren van iedereen hier als u zo luid blijft praten", zei De Block tijdens een vraag van de verbeten Annick Lambrecht (SP.A).

Diricks trachtte dan weer de verschillende punten van kritiek één voor één te weerleggen. "Laat ons eerlijk blijven", zei Diricks. Op 20 juli notificeerde het FAVV het Europese snelle waarschuwingssysteem, anderhalve maand nadat het op 2 juni voor het eerst op de hoogte werd gesteld van een fipronilbesmetting. "20 juli was het eerste moment waarop er voldoende precieze informatie beschikbaar was waarmee andere Europese lidstaten aan de slag konden", verdedigde Diricks zich.

"We passen de regels van het 'rapid alert system' tot op de letter toe", aldus Diricks. "Het is niet waar dat je een melding moet doen van zodra er iets is, wel wanneer de Acute Referentie Dosis overschreden is. Het is helemaal niet zo dat wij ons verstopten."

Dat de minister van Landbouw (pas) op 24 juli werd geïnformeerd, is evenzeer logisch, aldus Diricks. "Laten we eerlijk blijven. In 2016 ontvingen we in totaal 910 notificaties. Ik kan die toch niet allemaal doorsturen, dàt zou pas het dedouaneren van mijn bevoegdheden zijn. Zo werken wij niet. Hier is het kabinet onmiddellijk op de hoogte gebracht na de huiszoekingen." Diricks verwijst daarmee naar de huiszoeking op 20 juli bij een Belgische verdeler van een product tegen bloedluizen, die aan het licht bracht dat het gebruik van fipronil "veel wijder verspreid was dan tot dan gedacht", zoals te lezen staat in de chronologie van de crisis die het FAVV eerder op de dag aan het parlement overmaakte.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geven woensdagochtend antwoord op de vele vragen die er zijn rond het onderwerp. Volg het hier live.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen