Direct naar artikelinhoud
Update fipronilcrisis

Nederland verwerpt Belgische aantijgingen: fipronil pas op 19 juli aangetroffen in Nederlandse eieren

Nederland verwerpt Belgische aantijgingen: fipronil pas op 19 juli aangetroffen in Nederlandse eieren
Beeld EPA

De insecticide Fipronil werd voor het eerst op 19 juli in Nederlandse eieren aangetroffen. Dat schrijven minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer. Daarmee verwerpen de Nederlandse autoriteiten de Belgische aantijgingen dat te laat zou zijn gereageerd. "Diezelfde dag werden de bevoegde instanties geïnformeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)", klinkt het.

Eerder raakte bekend dat NVWA eind 2016 al van fipronil maar vond ingrijpen niet noodzakelijk. De organisatie kreeg een anonieme tip over het reinigen van stallen met fipronil en toen is wel overleg gevoerd door een reeks instanties, maar er was 'geen aanleiding te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht zou komen'. Dat schrijven minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer.

'Het was niet bekend of het eventuele gebruik fipronil incidenteel was of dat het om een langdurige toepassing op grotere schaal zou gaan'
Schippers en Van Dam in de brief aan het kabinet

Onze minister van Landbouw, Denis Ducarme, zei gisteren tijdens een debat in Brussel dat de NVWA al eind 2016 wist van de problemen met fipronil in eieren, zonder België daarover te informeren. De NVWA ontkende die aantijging meteen.

De bevoegde minister Schippers en staatssecretaris Van Dam werden pas op de hoogte gebracht nadat daadwerkelijk fipronil in eieren was aangetroffen. Op 7 juli was de administratie van een bedrijf in beslag genomen en op 19 juli waren eieren getest van acht bedrijven die in juli met fipronil waren schoongemaakt. In eieren van zeven van deze bedrijven bleek op 22 juli fipronil te zitten. Daarna werden Schippers en Van Dam pas geïnformeerd.

Europese Commissie roept op tot kalmte

De Europese Commissie riep landen vandaag op verdere beschuldigingen achterwege te laten. Het orgaan zei ook bereid te zijn met lidstaten te overleggen over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal. Ook wil het dagelijks bestuur van de EU kijken hoe het Europese waarschuwingssysteem voor dit soort kwesties kan worden verbeterd.