Artsen willen ‘gedeeld beroepsgeheim’ met politie

Artsen willen toegang krijgen tot de politiedatabank om zo te weten of ze te maken hebben met en gevaarlijke patiënt. Die vraag komt er na de moord op huisarts Patrick Roelandt door een patiënt, eind 2015. Twee dagen geleden werd een huisarts in het Brusselse ook het slachtoffer van een aanval door een patiënt.

De artsen denken ze aan een systeem op de smartphone waarmee ze toegang zouden krijgen tot de politiedatabank. Zo zouden ze meteen weten of een patiënt potentieel gevaarlijk is. In ruil zouden de artsen ook hun informatie kunnen delen met de politie.

“Het gaat er niet over om mensen hun rechtmatige zorgen te ontnemen, maar wel om dat te doen met versterkte beveiliging als we zien dat de patiënt gekend is voor geweld”, aldus voorzitter van de Nationale Raad van de Orde Benoît Dejemeppe.

Uit een recent onderzoek bij 218 artsen blijkt dat 63 procent al te maken heeft gehad met geweld. In een vijfde van de gevallen gaat het om fysiek geweld.

In december van 2015 werd de dokter Patrick Roelandt uit Izegem nog neergestoken toen hij werd opgeroepen voor een huisbezoek. "Als mijn vader toen de gekende informatie over de patiënt had gekregen, had hij nu nog geleefd", zegt zijn dochter.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) toonde zich ontvankelijk voor de klachten van de artsen en er is nu een werkgroep opgesteld, om het probleem aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer