De Fyra gaat in Italië rijden

© belga

De Fyra, de geflopte hogesnelheidstrein die normaal tussen Nederland en België moest sporen, zal in Italië rondrijden.

De Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia heeft de treinstellen gekocht. Dat melden gespecialiseerde spoorsites.

Trenitalia kocht van maker AnsaldoBreda – intussen overgenomen door Hitachi – 17 van de 19 treinen die oorspronkelijk waren bedoeld om in te zetten bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de NMBS, aldus de gespecialiseerde websites. De treinen zullen worden ingezet tussen Puglia, Rome en Napels. Bij Trenitalia en Hitachi was niemand bereikbaar voor commentaar.

De eerste Fyra reed in 2012 tussen Nederland en België, maar kampte al meteen met technische problemen. België verbood het rijden met de trein op zijn spoornet nadat daar een deel van het plaatwerk van een Fyra werd gevonden. Dat was onder een trein uit gevallen na sneeuw en vorst. Ook de NS haalde de Fyra vrijwel meteen van het spoor.

België en Nederland verbraken het contract, met maandenlang getouwtrek tot gevolg over wie moet opdraaien voor de financiële gevolgen.

‘De Fyra draaide uit op een fiasco omdat de overheid vooral oog had voor de opbrengsten van de snelle trein’, zo concludeerde een Nederlandse onderzoekscommissie die het debacle met de Fyra onderzocht. ‘De NS was er alleen maar op uit om concurrenten van het spoor te houden en het eigen monopolie veilig te stellen.’

Maar ook de Belgische staat en de NMBS kregen ervan langs. ‘De commissie constateert dat de Belgische Staat en NMBS zich niet hebben opgesteld als betrouwbare partners. Daarover is de commissie zeer teleurgesteld.’

Partner Content