Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

Kunstenaar serveert ‘wereldvarken’ op Pukkelpop

Wat kunstenaar Koen Vanmechelen doet met kippen, doet hij nu ook met varkens. Door rassen uit de hele wereld te kruisen gaat hij op zoek naar een supersoort van het dier. Op Pukkelpop serveert Vanmechelen ‘wereldvarken’ Lucy, geboren uit een Amerikaanse beer en een Hongaarse zeug.

en

Wie op Pukkelpop aanschuift bij Lucy Boar in het magische Food Wood, eet niet zomaar een varkensburger. Bij Lucy Boar krijgt het varken ook een naam. En wat voor één. Lucy is vernoemd naar de eerst vrouw ter wereld.

Lucy Boar is een foodtruck ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen, waarvan de recepten uitgewerkt zijn door culinaire duizendpoot Rob Biesmans. Zelf leidt Rob een volledig weekend de secret cocktailroom aan de mainstage, maar met zijn moeder aan het roer van de foodtruck, zijn de smaken van de burgers en de hotdogs verzekerd.

Kweken voor de biodiversiteit

Lucy is het resultaat van een kruising tussen een Amerikaanse beer (Duroc) en een Hongaarse zeug (Wol). Het burger- en hotdogkraam is naast een culinair concept ook een artistiek, filosofisch en sociaal project.

Zo geven boer en kunstenaar inzicht in de basis van het voedselproductieproces en in het leven. De stelling is duidelijk: diversiteit ligt aan de basis van een duurzame voedselketen. De monocultuur is niet het antwoord. Boeren en producenten die onder druk worden gezet om tegen de laatste prijs zo veel (en snel) mogelijk te leveren evenmin.

Mee op toer

Biodiversiteit is dat wel en respect voor het leven van een dier net zo goed. Zo gaat het varken ook zelf mee op toer, maar op muziekfestivals als Pukkelpop gaat het welzijn van het dier voor. Geen bonkende beats voor Lucy. Voor de nieuwsgierigen: de kinderen van Lucy zitten nu trouwens in Kasteel d'Ursel als onderdeel van the Beauty of the Beast-tentoonstelling. 

Foodtruck Lucy BoarBeeld Tom Christiaens