"Het nummer blijft iets magisch hebben"

Twaalf hittedagen en een gemiddelde temperatuur die hoger lag dan 19 graden. Met regelmatig pieken tot 30 graden en meer. Het was zweten in de zomer van 1976, zelfs toen de vakantie haar einde naderde. Op 25 augustus 1976 werd nog bijna 29 graden gemeten. Alsof het niet zwoeler kon, zorgde een Amerikaans Playboymodel voor nog meer hitte in de hitparades. Jeane Manson deed het Frans nog sexyer klinken en de temperaturen nog hoger oplopen met haar "Avant de nous dire adieu".

Manson werd geboren als (Amerikaanse) Jean, maar voegde er een letter aan toe omdat de Fransen anders dachten dat het om een man ging: "Het is mijn moeder, die zelf zangeres was, die me in de muziekwereld geĆÆntroduceerd heeft. Heel mijn jeugd baadde in muzikaliteit. Of het nu via de piano, of via de gitaar, of welk instrument dan ook was." (Facelook Magazine, april 2015)

"Na een korte filmcarriĆØre in Hollywood ben ik naar Frankrijk verhuisd. Daar ontmoette ik muziekproducer Jean Renard. Hij schreef voor mij dat geweldig mooie nummer "Avant de nous dire adieu". Daarvan zijn miljoenen exemplaren verkocht. Dat succes heeft me wel doen vervreemden van de filmwereld. Het ene concert volgde het andere immers op."

"Ik was een echte rebel in mijn jonge jaren. Mijn ouders waren gescheiden, ik wilde op stap gaan, ik wilde thuis weg. Om te doen wat ik zelf wilde doen. Ik vond het jammer voor mijn moeder, maar dat is intussen allemaal bijgelegd."

"Iedereen vereenzelvigt dat lied met seksualiteit. Maar zo heb ik dat nummer nooit beschouwd, en ook nooit gezongen. Wanneer ik die laatste "adieu" zing, richt ik me tot een hogere spiritualiteit, "a notre pĆØre Dieu". Als er geen God of spiritualiteit in de liefde tussen de mensen is, dan is er geen echte liefde." (Music Me, juni 2012)

"Dat nummer blijft me achtervolgen. Wanneer ik een nieuw album uitbreng met nieuwe nummers, wat wil men dan dat ik zing tijdens optredens? Juist, "Avant de nous dire adieu". "Allez, dat is toch niet mogelijk", denk ik dan, "na zoveel tijd". Maar ja, het nummer had toen iets magisch en dat heeft het nog altijd. Dus blijf ik het zingen, niet voor mezelf, maar voor het publiek."

Na de hitsingle "Avant de nous dire adieu" scoorde Manson, intussen 65, nog enkele kleinere hits. In 1979 hoopte ze haar carriĆØre een nieuwe boost te geven door een deelname aan het Eurovisiesongfestival, maar meer dan een 13e plaats zat er niet in. Toch bleef ze optreden, zelfs nu nog. Dat doet ze dan vaak met een van haar dochters, Shirel Bitan. Ze woont momenteel in Peralada, een dorpje in Spanje, waar ze een boetiek met snuisterijen uitbaat.

Veertig jaar geleden bereikte "Avant de nous dire adieu" de top 10 in Vlaanderen:

Meest gelezen