Provincie Limburg lanceert nieuwe campagne tegen fietsdiefstallen

In Limburg worden jaarlijks 2.000 fietsen gestolen en dat hoge aantal `baart het provinciebestuur zorgen. Daarom lanceren ze een nieuwe campagne genaamd ‘Laat je fiets gerust achter’. “Zeker nu er met de elektrische fietsen steeds duurdere exemplaren in omloop zijn”, zegt gouverneur Herman Reynders.

Dirk Jacobs/BELGA

“Er wordt bijvoorbeeld aangeraden om je fiets steeds te laten graveren met je rijksregisternummer en om best een bewaakte fietsenstalling te gebruiken”, zegt Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeerde van Veiligheid. “Ook je fiets sluiten met twee verschillende sloten kan al veel effect hebben.”

Door de populariteit van elektrische fietsen gaat de waarde van fietsen de hoogte in. “Tegenwoordig kunnen fietsen gestolen worden van meerdere duizenden euro’s”, aldus gedeputeerde van Mobiliteit Jean-Paul Peuskens (sp.a). “Bijgevolg zijn elektrische fietsen erg geliefd bij fietsdieven. Daarom wordt ook daar in de brochure op ingezet.” Zo nemen fietsers best het afneembare display, de accu en de kilometerteller mee wanneer ze hun fiets ergens stallen. De fiets kan op die manier niet meer als elektrische fiets gebruikt worden en is daardoor minder aantrekkelijk voor dieven.

Behalve op preventie zet Limburg ook in op nazorg bij fietsdiefstal. “De website www.gevondenfietsen.be is enkele jaren geleden door de provincie Antwerpen in het leven geroepen”, zegt Reynders. “Mensen wier fiets gestolen is, kunnen op de website terecht om hun fiets terug te vinden. De provincie Limburg promoot die website vanaf nu ook voor de Limburgers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer