Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Qantas wil non-stopvlucht van Londen naar Sydney; zo'n 17.000 kilometer in de lucht

Een vliegtuig uit de vloot van Qantas. Beeld AFP

Het maken van een noodzakelijke tussenlanding op vluchten naar Sydney is mogelijk snel verleden tijd. Luchtvaartmaatschappij Qantas Airways hoopt in 2022 directe vluchten tussen Londen en de Australische stad aan te kunnen bieden, een vlucht van zo'n 17.000 kilometer. Topman Alan Joyce maakte dit bekend.

Daar blijft het wat Qantas betreft niet bij. De Australische luchtvaartmaatschappij streeft naar nog veel meer directe vluchten tussen het oosten van Australië en internationale metropolen. Als voorbeelden noemt Joyce een lijn tussen Brisbane en Parijs en een tussen Melbourne en New York. Volgens de Australische bestuursvoorzitter is het onvermogen om die vluchten nu al aan te kunnen bieden 'de laatste horde in de internationale luchtvaart'. 'Wij willen een tegengif tegen de tirannie van afstand.'

Technische uitdaging

Of Qantas die laatste horde al in 2022 kan nemen, ligt voor een groot deel aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Op dit moment bestaat er namelijk nog geen vliegtuig dat de lange afstand tussen Sydney en Europa kan overbruggen. De aankondiging van Joyce, gedaan tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Qantas, moet vooral gezien worden als een uitdaging voor de twee grootste vliegtuigfabrikanten. Joyce: 'Ik heb de uitdaging schriftelijk aan Boeing en Airbus voorgelegd.'

Volgens de topman zijn beide momenteel vliegtuigen aan het bouwen - Boeing de 777X, Airbus de A350ULR - die de klus al bijna kunnen klaren. Van de Boeing moeten de eerste toestellen in december 2019 de fabriek verlaten, de Airbus levert het eerste 'ultralangeafstandsvliegtuig' volgend jaar al op. Technische ontwikkelingen in de jaren erna moeten het laatste zetje geven, aldus Joyce, die schat dat een directe vlucht tussen Sydney en Londen passagiers vier kostbare reisuren gaat schelen.

Concurrentie

Qantas biedt vanaf maart 2018 al vluchten aan tussen het westelijk gelegen Perth en Londen. De vliegtuigen op de 'kangaroeroute', zoals de reis tussen Europa en Australië wordt genoemd, zullen bijna 15.000 kilometer in 17 uur afleggen. Vanuit Perth kunnen passagiers dan overstappen naar andere bestemmingen in Australië. Momenteel moeten zij vanaf Londen nog een tussenstop maken in Dubai. Qantas wil later ook rechtstreekse vluchten naar Parijs, Rome en Berlijn aanbieden.

Naast Qantas gaat ook United Airlines vanaf volgend jaar langere directe vluchten aanbieden. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij maakte wil vanaf eind oktober dagelijks gaan vliegen tussen Los Angeles en Singapore. En ook Singapore Airlines heeft plannen om de Aziatische stadstaat beter met de VS te verbinden. Vanaf begin 2018 vliegt die luchtvaartmaatschappij rechtstreeks naar New York. Met een reistijd van 18 tot 19 uur wordt dat de voorlopig langste non-stop vlucht ter wereld.