De hype wordt een plaag: burgemeesters vragen om Pokémons te verplaatsen

© Serge Minten

© BELGA

© Joris Herregods

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verschillende burgemeesters hebben een verzoek gestuurd naar Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, om de Pokémons in hun gemeente te verwijderen of te verplaatsen. De spelers strooien met zwerfvuil, verstoren de rust op kerkhoven of houden buurtbewoners uit hun slaap. “Een burgemeester móét wel optreden als de openbare orde in het gedrang komt”, zegt de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

Jens Vancaeneghem

Lillo, het idyllische dropje aan de Schelde, telt normaal slechts 34 zielen. Maar sinds de Pokémonhype stromen er dagelijks honderden jongeren toe. Ze hebben maar één doel: de zeldzame Pokémons vangen die in Lillo opvallend vaak rondhuppelen. En om dat te bereiken, blijven ze tot in de nachtelijke uurtjes. ­Alleen: de bewoners kunnen niet meer slapen en ergeren zich blauw aan het zwerfvuil.

De strijd tussen bewoners en Pokémonjagers is het hevigst in Lillo, maar overal in Vlaanderen klagen gemeenten over de hype. Naast Antwerpen contacteerden onder anderen de burgemeesters van Vorselaar, Beerse, Herenthout, Grimbergen en Rijkevorsel Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, om Pokémonfiguurtjes te verwijderen of te verplaatsen.

Weg van het kapelletje, bijvoorbeeld, in het gehucht ’t Heiken in Vorselaar. De populaire gebedsplaats voor buurtbewoners is ­tegelijk een Pokéstop, waar spelers hulpmiddelen kunnen op­laden om de beestjes te vangen. “De politie heeft er op een bepaald moment 112 auto’s geteld, terwijl je langs die landelijke weg bijna nergens mag par­keren”, zegt burgemeester ­Lieven Janssens. “Het is daar al tot een frontale botsing gekomen. Bovendien laten de ­jagers zwerfvuil en restanten van drugs achter. Geen wonder dat de buren klagen.”

Tot in het parlement

Via het speciale meldpunt vroeg hij Niantic om die Pokéstop te verplaatsen naar het centrum van de gemeente. Het bedrijf gaat daar wellicht op in. “Wij kregen alleszins het bericht dat ze de zeldzame Pokémon op onze begraafplaats verwijderden”, zegt Roger Gabriëls, burgemeester van Herenthout.

Pokémonjagers die de rust verstoren op vredige grond: de kwestie haalt zelfs het Vlaams Parlement. In een schriftelijke vraag verzoekt parlementslid Jan Bertels (SP.A) de ministers Liesbeth Homans en Geert Bourgeois (N-VA) om Niantic aan te schrijven. “Om alle Pokémon te verwijderen van gebeds- en begraafplaatsen”, zegt hij. “Ik heb niets tegen het spel, maar daar is het toch ongepast.” Elders vergaderen schepen­colleges over de afvalberg die de spelers achterlaten, worden extra politiepatrouilles uitgestuurd of parkeerverboden ingesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen