Direct naar artikelinhoud
economie

Mario Draghi laat niet in zijn kaarten kijken op monetaire top in VS

Mario Draghi.Beeld REUTERS

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liet nog niets los over de volgende stap van het monetaire beleid. In zijn speech gisterenavond in Jackson Hole sprak hij over het belang van vrijhandel.

In het Amerikaanse plaatsje Jackson Hole komen ieder jaar rond eind augustus de belangrijkste monetaire beleidsbepalers bijeen. In de markt leefde de stille hoop dat Draghi wat zou lossen over de verdere koers van de ECB. De Italiaan gaf echter geen duidelijke hints over het beleid.

De ECB koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties van de verschillende eurolanden, in een poging de markt ruim van geld te voorzien en zo te bevorderen dat de lage inflatie wat oploopt. Het huidige opkoopprogramma loopt tot eind van dit jaar. Daarmee nadert het moment dat de ECB de markt moet informeren over de vervolgstappen. Draghi leek zich ook te richten op de Amerikaanse president Donald Trump, die vaak heeft aangegeven in zijn ogen voor de Amerikaanse industrie ongunstige vrijhandelsverdragen te willen aanpassen.

De hele markt keek uit naar wat de ECB-voorzitter zou zeggen, maar hij gaf geen duidelijke hints over de toekomst

Ter discussie

Ook Draghi's collega, Janet Yellen, topvrouw van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) liet zich eerder op de dag in haar welkomstspeech omfloerst uit jegens Trump. "Toekomstige aanpassingen van het financiële systeem in de VS zouden bescheiden moeten blijven", zei Yellen.

Ze wees erop dat de hervormingen die zijn doorgevoerd sinds het begin van de financiële crisis in 2007, het stelsel hebben versterkt zonder daarbij de economische groei onnodig te belemmeren. Het gaat volgens waarnemers om een van haar sterkste verdedigingen van de Amerikaanse crisismaatregelen tot nu. Door president Donald Trump is een deel van al die regelgeving voor de financiële sector recent weer ter discussie komen te staan.