© BELGA

Dit moet één van de sterren worden van de AG Memorial Van Damme, nog 3.500 tickets te koop

Regerend vicewereldkampioene en tweevoudig Europees indoorkampioene (2011 en 2013) verspringen Darya Klishina is vrijdag één van de blikvangers op de 41e editie van de AG Memorial Van Damme. De Russische schone schitterde alvast op de persconferentie en dat is goed nieuws voor de Memorial, die nog niet is uitverkocht.

Voor het eerst in jaren staat het verspringen bij de vrouwen op het programma en dan mag met de 26-jarige Klishina een van de meest besproken atletes in het circuit niet ontbreken. Na een annus horribilis in 2016 veroverde ze dit jaar de vicewereldtitel en hoopt ze bij haar eerste bezoek aan België haar jaar in schoonheid af te sluiten.

De al jaren in Florida trainende Russin was vorig jaar na wat getouwtrek met de Internationale Atletiekfederatie IAAF de enige Russische atlete die mocht aantreden op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro, nadat de federatie 67 andere Russen van de Spelen had geweerd in navolging van een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over structureel en door de staat georganiseerd dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Uiteindelijk was het het Internationaal Sporttribunaal TAS dat haar startrecht voor Rio verleende. Het dopingschandaal overheerste echter Klishina’s voorbereiding en gebukt onder de stress kwam ze in Rio niet verder dan een negende plaats. Het olympische goud ging zo naar de Amerikaanse Tianna Bartoletta, het zilver was voor Brittney Reese. “Ik had nooit gedacht dat mijn eerste Spelen zo zouden verlopen”, bekende Klishina dinsdag tijdens een persmoment in Brussel. “Tot net voor de start van de kwalificaties wist ik niet of ik zou kunnen deelnemen. Ik was nerveus en emotioneel, er zat geen adrenaline in mij toen ik aan de start kwam. Gelukkig is de situatie één jaar na Rio anders. Voor mij dan toch, er blijven veel Russische atleten geschorst en anderen zijn gestopt. We kunnen enkel hopen op beterschap met het oog op toekomstige kampioenschappen.”

© BELGA

WK-vorm verzilveren en seizoen in schoonheid afsluiten

Nadien kreeg Klishina de toelating om wedstrijden onder neutrale vlag af te werken en op het afgelopen WK in Londen werden de rollen omgedraaid en sprong ze in haar beste prestatie van het seizoen met 7m00 naar zilver, de dertigjarige Reese (7m02) onttroonde haar landgenote Bartoletta (6m97) en veroverde zo de vierde wereldtitel in haar carrière, na Berlijn 2009, Daegu 2011 en Moskou 2013. In 2012 kroonde Reese zich in Londen tot olympisch kampioene. Ook in Brussel zal het vrijdag gaan tussen dit drietal voor de prijzen, met de Servische Ivana Spanovic als gevaarlijke outsider. “Ik heb lang moeten wachten op dat zilver”, gaf Klishina toe. “Maar ik was ook blij met mijn zeven meter, die zit er ook in Brussel in. In Londen was het frustrerend om op dat podium te staan zonder de Russische vlag. Ik was blij, maar ik had graag met de vlag van mijn land over de piste gelopen, zoals ik mijn Amerikaanse concurrentes zag doen. Na het WK ben ik blijven trainen en zo kon ik mijn goede vorm behouden, er zit dus zeker nog een goed resultaat in. Voor het overige staat er een stadsbezoek op het programma, ik hou ervan om nieuwe plaatsen te ontdekken. Na deze meeting zet ik een punt achter mijn seizoen en keer ik terug naar Moskou om mijn familie te bezoeken.”

© BELGA

Nog 3.500 tickets beschikbaar

Drie dagen voor de AG Memorial Van Damme zijn er nog 3.500 tickets beschikbaar, zo maakte meetingdirecteur Cédric Van Branteghem dinsdag bekend aan persagentschap Belga.

De onlineticketverkoop blijft intussen doorlopen en op de dag van de meeting kunnen er ook aan de loketten van het Brusselse Koning Boudewijnstadion nog tickets gekocht worden, zolang het evenement niet uitverkocht is.

Vrijdag zijn er in Brussel in totaal meer dan dertig medaillewinnaars van het WK atletiek in Londen aanwezig. Tien van hen wonnen de gouden medaille. Naast Nafi Thiam (zevenkamp) en de Amerikaanse verspringers Christian Taylor en Brittney Reese hebben ook de Turk Ramil Guliyev (200 meter), de Nieuw-Zeelander Tom Walsh (kogelstoten), de Litouwer Andrius Gudzius (discuswerpen), de Keniaan Elijah Manangoi (1.500 meter), de Russin Marya Lasitskene (hoogspringen), de Griekse Katerina Stefanidi (polsstokspringen) en de Kroatische Sandra Perkovic (discuswerpen) hun aanwezigheid bevestigd. Het afhaken van Dafne Schippers blijft wel een forse aderlating.

Behalve Thiam en de Borlées verdedigen onder meer Philip Milanov (discuswerpen), Robin Vanderbemden (200 meter), Fanny Smets (polsstokspringen) en Ismail Djebani (1.500 meter) de Belgische eer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer