Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Onderzoek naar ex-campagnemanager van Trump schakelt versnelling hoger

Paul Manafort.Beeld AFP

Speciaal onderzoeker voor de FBI Robert Mueller slaat de handen in elkaar met de procureur-generaal van New York in het financiële onderzoek naar Paul Manafort. Daarmee schakelt het onderzoek naar de voormalige campagnemanager van president Donald Trump een versnelling hoger.

Robert Mueller en Eric Schneiderman doen allebei onderzoek naar de financiële transacties van Manafort. Dat beide teams nu samenwerken, betekent dat het onderzoek naar Manafort nu in een stroomversnelling komt. Beide teams hebben de afgelopen weken informatie met elkaar gedeeld, zo zeggen bronnen die vertrouwd zijn met het onderzoek aan Politico. Ook is er bewijsmateriaal verzameld over financiële misdrijven, zoals mogelijke witwaspraktijken.

Hoewel het nog niet zeker is dat het ook effectief tot een formele aanklacht zal komen, neemt de druk op Paul Manafort om mee te werken met de onderzoekers toe. Mueller leidt immers ook het onderzoek naar de banden tussen Rusland en de campagne van Trump.

Manafort woonde als campagnemanager voor Trump een omstreden bijeenkomst bij met een Russische advocate in de Trump-Tower in New York. Het team van Trump dacht toen dat de juriste belastende informatie zou delen over Hillary Clinton, de tegenstrever van Trump.

Volgens een van de bronnen denken de onderzoekers dat het vooruitzicht van een presidentieel pardon een invloed zal hebben op de eventuele medewerking van Manafort aan het federale onderzoek naar de Trump-campagne. Hoewel Trump publiekelijk nog geen aanstalten heeft gemaakt om Manafort gratie te verlenen, zou hij er al wel achter gesloten deuren over hebben gepraat.