© Wim Kempenaers

Is man die gouden zaak deed met kunstwerk wel de rechtmatige eigenaar?

Is Turnhoutenaar Jan Starckx wel de rechtmatige eigenaar van het vroege meesterwerk van Willem de Kooning dat hij via 2dehands.be heeft gekocht? De vorige eigenaar leeft als dakloze in Wallonië.

gvn

Het was even schrikken aan het einde van de uitzending van Fake or Fortune op BBC One. “Als de persoon die jou het schilderij heeft verkocht niet het recht had om dat te doen, ben jij niet de eigenaar”, zei presentator en kunstexpert Philip Mould.

“Ik heb na die opnames meteen onze advocaat geraadpleegd”, zegt Jan Starckx. “Hij zegt dat de Britse wetgeving verschilt van de onze.”

Jan Starckx achterhaalde, nadat de verkoop gesloten was, dat de verkoper van het schilderij niet de eigenaar was. Die zou de zoon zijn van de figuur die Willem de Kooning portretteerde. In de uitzending op BBC One vertelt Starckx dat deze zijn fortuin heeft verbrast en als dakloze leeft. De verkoper zou de opdracht hebben gekregen om diens laatste bezittingen, een fiets, een naaimachine en een schilderij te gelde te maken. “Niemand kan meer rechten overdragen dan hij zelf heeft”, waarschuwt Régine Feltkamp, professor Rechten aan de VUB. “Maar anderzijds geldt in ons land het principe dat de eigenaar degene is die het roerende goed bezit. Tenzij het om een verloren of gestolen goed gaat. Dan kan de eigenaar drie jaar lang het goed terugvorderen, als hij het betaalde bedrag terugbetaalt.”

“Mijns inziens is Jan Starckx de rechtmatige eigenaar”, zegt veilingmeester Peter Bernaerts. “Er is een verkoop op afstand gebeurd en vanaf het moment dat er geld is overgedragen, is de verkoop onherroepelijk. Dat gold ook voor het portret van Antoon van Dyck dat onlangs werd ontdekt en voor slechts 500 pond werd verkocht. Ook dat was een vondst van de nieuwe eigenaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER