Deze groenten en fruit moet je opeten (en niet weggooien)

Het pellen van een ui, het schillen van een watermeloen,...het zijn allemaal tijdrovende karweitjes in de keuken. Maar wat blijkt? Heel wat groente- en fruitafval kunnen we eigenlijk perfect vermijden...door het op te eten.

lla

1. Schil van de komkommer

Heel wat mensen schillen een komkommer voor ze hem verwerken in een slaatje of als bijgerecht op een zomerse barbecue. Jammer, zo blijkt want de voedingsstoffen zitten voornamelijk in de schil. De donkergroene schil bevat een rijkdom aan vitamine K, wat goed is voor je bloedstolling en je beenderen. Was je komkommer voor consumptie grondig en laat die schil er maar gewoon aan.

2. Schil van de watermeloen

Ook de dikke pantser van een watermeloen is perfect eetbaar. De schil bevat citrulline, een aminozuur dat je aders ontspant en verbreedt en dus onrechtstreeks een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Je wil niet meteen je tanden zetten in de dikke schil? Snij ze dan in kleine stukjes en serveer met een leuke prikker.

3. Stam van bloemkool en broccoli

Het mag dan niet aantrekkelijk klinken, toch is de stam van deze twee groenten bijzonder voedzaam. Ze zitten boordevol antioxidanten, foliumzuur en provitamine A. Verwerk de stammen in een rijkelijke groentesoep of rasp ze over een slaatje.

4. Het loof van wortels

Koop je biologische wortels of ga je rechtstreeks naar de boer? Dan is de kans groot dat de wortels nog loof hebben. Snij het loof los van de wortels en meng samen met wat Parmezaanse kaas en olijfolie in een blender. Resultaat? Een heerlijke pesto vol vitamine A.

5. Schil van ajuinen

De ietwat bruine buitenlagen van een ajuin ogen niet meteen als een lekkernij. Toch bevatten ze er veel quercetine, een antioxidant die je bloeddruk onder controle houdt. Vries de schillen in en gebruik ze in een groentebouillon.

6. Bladeren van de kool

Sla, witte kool of rode kool: de kans dat de buitenste bladeren de kookpot niet halen, is vrij groot. Toch bevatten ook zij een grote hoeveelheid vitamine A, B en C. Gooi ze daarom in de soep of snij ze in kleine reepjes voor een wokgerechtje.

7. Appelsienen

Een appelsien pellen, is een heus karwei. Allereerst hebben we de harde schil om daarna nog minutenlang aan de witte velletjes te pulken. Dat is verloren tijd én gezonde vitamines. Het zogenaamde merg van de appelsien bevat hesperedine, een stof die ontstekingsremmend werkt én meteen ook je cholesterol verlaagt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer