Direct naar artikelinhoud
Argentinië

Verdwijning van jonge Argentijn brengt regering in nauwe schoentjes

Verdwijning van jonge Argentijn brengt regering in nauwe schoentjes
Beeld AFP

De verdwijning van een 28-jarige man houdt nu al een maand miljoenen Argentijnen in de ban. Velen verdenken de gendarmerie. Tienduizenden mensen zijn op straat gekomen.

Sinds 1 augustus is niets meer vernomen van Santiago Maldonado. Hij nam toen deel aan een manifestatie, waartegen de politie hard optrad. Het verhaal van de verdwijning houdt miljoenen Argentijnen in de ban. Vrijdag, toen de verdwijning precies een maand oud was, kwamen in de belangrijkste steden van het land tienduizenden mensen op straat.

Maldonado is afkomstig uit een landbouwdorp op 200 kilometer van Buenos Aires. Enkele maanden geleden ging hij in het zuidelijke Patagonië wonen. Hij sloot er zich aan bij de strijd van de inheemse gemeenschappen om grond op te eisen.

Dwaze Moeders

Het verhaal leeft ook erg op sociale media. Zelfs de vrouw van voetbalster Lionel Messi deed een oproep via Instagram, meer dan vijf miljoen mensen reageerden daarop.

Bij de betoging vrijdag in Buenos Aires liep het symbolisch belangrijke Plaza de Mayo helemaal vol. Op het podium kregen twee broers van Maldonado het gezelschap van enkele Moeders van het Plaza de Mayo, de zogeheten Dwaze Moeders, die tijdens de dictatuur opheldering eisten over het lot van hun vermiste kinderen. Ook Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel kwam beide broers een hart onder de riem steken.

'De overheid blijft ontkennen dat de verdwijning het werk is van de gendarmerie. Ze lijkt haast te ontkennen dat hij bestaat'
Sergio Maldonado, broer van de verdwenen Santiago

Sommige borden in de betoging hadden het over 30.001 vermisten, een verwijzing naar de 30.000 slachtoffers van de dictatuur. Door de verdwijning van Maldonado aan deze nog zeer gevoelige episode te koppelen, heeft de zaak een bijzondere draagwijdte gekregen.

Het is zo een onverwacht politiek probleem geworden voor de regering van Mauricio Macri. Die had van bij het begin uitgesloten dat de jongeman door de overheid was opgepakt.

“De overheid blijft ontkennen dat de verdwijning het werk is van de gendarmerie. Ze lijkt haast te ontkennen dat hij bestaat”, zei Sergio Maldonado vrijdag tijdens zijn toespraak. Hij kreeg een ovatie toen hij het ontslag van minister van Veiligheid Patricia Bullrich eiste.

Benneton

De Nationale Gendarmerie is een binnenlandse veiligheidsdienst met militaire vorming. De overheid zet de dienst in aan de grenzen en bij conflicten die de provinciale grenzen overstijgen.

Op 1 augustus kreeg de gendarmerie de opdracht, via een gerechtelijk bevel, een wegblokkade in de zuidelijke provincie Chubut, 1.700 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires, te ontruimen. Inwoners van Pu Lof Cushamen, een gemeenschap van het Mapuche-volk, hadden de weg geblokkeerd om hun voorouderlijke grond op te eisen. De Italiaanse multinational Benetton heeft die grond gekocht.

Volgens de inheemse gemeenschap nam Santiago Maldonado deel aan de blokkade en werd hij voor het laatst gezien toen hij probeerde te vluchten voor de gendarmerie.