Vlaanderen anno 2017: koppel leeft in bittere armoede in garage

"We moeten naar de cafés om naar het toilet te kunnen en ons te verfrissen.” Jean Jacques Cloetens (53) en zijn mindervalide vrouw Sonja De Backer (53) werden vorige week uit hun woning gezet in Herdersem en wonen sinds donderdag noodgedwongen in een piepkleine garagebox aan de Bredestraat in Aalst. “De privéhuurprijzen zijn te hoog, we wachten op het OCMW en sociaal verhuurkantoor.”

Wim Jacobs

Sonja werkte dertig jaar in een rusthuis, maar enkele jaren geleden sloeg het noodlot toe. De vrouw lijdt aan de ziekte van Crohn, twee jaar geleden moest ze haar job opgeven, sindsdien moet ze gebruikmaken van een rolstoel. Manlief Jean Jacques is haar fulltime mantelzorger. “Ik krijg door problemen met de ziekenkas tachtig procent van mijn werkloosheidsuitkering. Dat is 1.100 euro. Mijn man moet 24 uur op 24 voor mij zorgen, kan dus niet gaan werken, en krijgt daarvoor 130 euro per maand. Met dat bedrag moeten we onze huur en ons leven van betalen.”

Tot enkele weken geleden lukte dat nog net, maar toen besloot de huisbaas van het koppel dat ze moesten verhuizen. “Zonder duidelijke reden. Wij zijn meteen op zoek gegaan naar een andere huurwoning op de privémarkt en hebben het OCMW gecontacteerd. De woningen op de privémarkt zijn met ons inkomen gewoon onbetaalbaar in België, van het OCMW kregen we een dag voor dat we uit ons huis gezet werden, pas antwoord. Er was blijkbaar wel ‘een dossier’ opgestart.”

Jean Jacques en Sonja moesten dus op zoek naar een andere oplossing. De enige mogelijkheid was een garagebox. Huurprijs: 70 euro. “Door mijn medicatie kan ik immers ook niet terecht bij Niemandsland aangezien zij onder drugs geklasseerd zijn. Het was dus de garagebox of onze inboedel helemaal verliezen”, zegt Sonja. “Ik slaap momenteel rechtop in de zetel, mijn vrouw ligt neer met haar benen op mijn schoot. De rolstoel kan net binnen, nadien kunnen we bijna niet meer bewegen”, aldus Jean Jacques.

Serviceflat

Vooral geen sanitair hebben is een probleem. “Door mijn ziekte – een permanente ontsteking die alle delen van het spijsverteringskanaal kan aantasten – moet ik heel snel naar het toilet kunnen. Er staat nu een emmer, dat is alles. Wij gaan tijdens de week 's ochtends zo snel mogelijk naar het OCMW, in het weekend moeten we onze toevlucht zoeken in de cafés. Daar kunnen we ons voorlopig ook verfrissen en de gsm’s opladen, maar dit kan natuurlijk niet blijven duren. We hebben echt hulp nodig. We schreven zelfs al een brief aan de koning. Hij heeft geantwoord en de stad opgeroepen om in te grijpen.”

Een vriendin van het koppel zette een bericht op sociale media. Gisterochtend werd het koppel uitgenodigd in een serviceflat. “Het OCMW helpt ons nu gelukkig wel. We kregen via via te horen dat de woning voor ons zou zijn, maar officieel nog niets. Het is niet meer van deze tijd, maar ik vrees dat we nog enkele dagen in de garagebox zullen slapen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen