Zinkgaten in Brussel: nood- en evacuatieplan van kracht

© Belga

Het nood- en evacuatieplan is afgekondigd in Sint-Joost-ten-Node na de breuk van een waterleiding van Vivaqua, die eerder op de dag een gat van 36 vierkante meter op de Leuvensesteenweg veroorzaakte.

In Sint-Joost-ten-Node zijn donderdagnamiddag al een tweehonderdtal mensen geëvacueerd. Dat zegt de burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir. Het nood- en evacuatieplan werd er afgekondigd na de breuk van een waterleiding van Vivaqua, die eerder op de dag een gat van 36 vierkante meter op de Leuvensesteenweg veroorzaakte. De geëvacueerden kunnen donderdagavond alleszins nog niet terug naar huis. Kir meldt ook dat donderdagnamiddag nog een nieuwe grondverzakking heeft plaatsgevonden op de Leuvensesteenweg, ter hoogte van nummer 266, maar die heeft niet geleid tot extra evacuaties.

Door het waterlek ter hoogte van de Leuvensesteenweg 205 en 207 en de grondverzakking die daardoor veroorzaakt werd, werd een 50-tal kinderen van de crèche Le P’tit Boule geëvacueerd en ondergebracht in een andere crèche en een tiental sociale woningen die in hetzelfde gebouw zijn ondergebracht geëvacuaeerd, net als het Jazz Station en de drie gebouwen ernaast en alle bewoners van de Leuvensesteenweg tussen de Wauwermans- en Vanderhoevenstraat.

De belangrijkste vraag is niet hoe lang de werken zullen duren, maar wel of het wegdek en de gebouwen stabiel genoeg zijn

Emir Kir, burgemeester Sint-Joost

In totaal zullen 250 bewoners geëvacueerd worden, aldus Kir donderdag na een vierde coördinatievergadering met de betrokken diensten. De burgemeester benadrukte dat dergelijk ernstig incident ‘nog nooit is gebeurd in zijn gemeente’. De gemeente heeft de sportzaal Guy Cudell in de Tweekerkenstraat ter beschikking gesteld voor alle geëvacueerden. Het Rode Kruis en de sociale diensten zijn ter plaatse voor bijstand.

Kir trok donderdagavond na het overleg met de bevoegde diensten nog naar de zaal, waar hij de mensen op de hoogte bracht dat ze donderdag zeker nog niet naar huis kunnen gaan. Hij informeerde zich ook over wie geen onderdak heeft voor vannacht, en benadrukte dat de gemeente voor die mensen mee naar een oplossing zal zoeken.

Vrijdag om 10 uur heeft Kir opnieuw een vergadering met de politie, brandweer en betrokken diensten over de vooruitgang van de werkzaamheden. De burgemeester zal een advies vragen over de stabiliteit van het wegdek en de gebouwen rond het zinkgat, en zal daarna beslissen of de geëvacueerden weer naar huis kunnen gaan.

Het is ook nog niet duidelijk hoe lang de werken aan de waterleiding en het wegdek zullen duren, maar de burgemeester benadrukt dat de veiligheid van de bewoners en de weggebruikers het allerbelangrijkste is. ‘De belangrijkste vraag is niet hoe lang de werken zullen duren, maar wel of het wegdek en de gebouwen stabiel genoeg zijn’, aldus Kir, die toevoegt dat het waterlek erg diep ligt (op 4 meter), wat de werkzaamheden bemoeilijkt.

Door hetzelfde lek kwamen eveneens de sporen tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Schuman onder de modder te zitten, waardoor het treinverkeer sinds tien uur verstoord is.

Vorige week donderdag was er al een grondverzakking in de Kardinaal Mercierstraat, vlakbij het Brusselse Centraal Station. De grondverzakking heeft een gat in het wegdek veroorzaakt dat zo’n 6 meter lang is, 4 tot 6 meter breed is en 3 tot 4 meter diep is.

Partner Content