Revolutie in Premier League: transfermarkt sluit volgende zomer voor start competitie

De transfermarkt in de Premier League sluit vanaf volgende zomer voor het begin van de competitie. Dat is het resultaat van een stemming onder de PL-clubs, zo melden verschillende Britse media donderdag.

Vele coaches hebben herhaaldelijk geklaagd over het feit dat spelers nog van club kunnen veranderen in het seizoensbegin. Volgend jaar wordt hier dus komaf mee gemaakt. De deadline van de zomermercato ligt niet langer op 31 augustus.

Op donderdag voor de Premier League van start gaat, voor het seizoen 2018-19 is dat 9 augustus, zijn geen inkomende transfers meer mogelijk vanaf 17u plaatselijke tijd (18u Belgische tijd). De nieuwe deadline geldt niet voor uitgaande transfers, de Premier League-clubs zullen dus nog wel spelers kunnen verkopen tot 31 augustus (datum waarop in meeste Europese landen transfermarkt sluit).

De wijziging van het reglement werd niet unaniem goedgekeurd, maar vast staat dat de vereiste 14 van de 20 stemmen werden binnengehaald.

Woensdag sprak UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in de Britse krant The Times eveneens zijn steun uit voor het voorstel om de transferperiode in de zomer in te korten. “Ik ben het ermee eens dat een speler het kampioenschap moet beginnen bij de club waar hij ook de rest van het seizoen zal spelen”, stelde de Sloveen.

"Transfermarkt moet sluiten wanneer competitie hervat", vindt Zidane

Zinédine Zidane staat achter de beslissing van de Premier League om geen (inkomende) transfers in de zomer meer toe te laten eens de competitie is herbegonnen. "Ik denk wat de meeste mensen denken. De transfermarkt moet sluiten wanneer de competitie hervat. Eens de competitie officieel herbegint, moet het eindigen. Dat staat als een paal boven water", zo vertelde de coach van Real Madrid vrijdag tijdens een persmoment.

De clubs in de Premier League kwamen donderdag overeen dat de mercato in Engeland voor de start van het seizoen 2018-2019 zal sluiten. Dat maakt het voor de coaches makkelijker werken omdat het de kans op spelersverloop gevoelig verkleint eens het weer om de knikkkers gaat. "Je kan een team niet gaan veranderen in de loop van een competitie", zegt Zidane. "Dat is wat ik ervan denk en het is een mening die vele mensen in het voetbal delen."

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin liet in een interview met The Times verstaan dat ook hij een kortere transferperiode wil. "Het is geen goeie zaak dat een speler een competitie start bij een club en bij de sluiting van de markt voor een andere club uitkomt", stelde hij.

In heel wat Europese landen, waaronder België, eindigt de zomermercato op 31 augustus om middernacht. Vaak worden in de dagen en uren voor die deadline nog heel wat spelers bij een nieuwe club geplaatst die zo een gemiste competitiestart wil goedmaken. De prijzen swingen in die periode vaak de pan uit.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer