© REUTERS

Apple pakt flink uit: nieuwe iPhones en een nieuw paradepaardje

Iedereen zat er vol spanning op te wachten, maar dinsdag was het eindelijk zover. In het Steve Jobs Theater in het gloednieuwe hoofdkantoor stelde Apple de nieuwste versies van ’s werelds meest besproken smartphone voor. De iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X.

nadb

iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Naar goede gewoonte wordt de nieuwe iPhone gelanceerd met een grotere variant: iPhone 8 Plus. De nieuwe toestellen hebben zowel vooraan als achteraan glas. “Het duurzaamste glas ooit”, zo klinkt het. Ze verschijnen in de kleuren zilver, goud en grijs.

Door de glazen achterkant kunnen de nieuwe iPhones draadloos opgeladen worden.

Bij beide smartphones zijn het scherm, de camera en de speakers verbeterd. Ze hebben nieuwe stereospeakers die 25 procent luider gaan dan die van de iPhone 7. In tegenstelling tot de vorige versie heeft de 8 geen dubbele camera. De 8 Plus heeft die wel. Het aantal megapixels van de camera is hetzelfde gebleven: 12 megapixels. Op beide toestellen heeft augmented reality ook een belangrijke plek gekregen. De nieuwe camera’s zijn speciaal geschikt gemaakt voor die technologie.

De toestellen hebben een nieuwe binnenkant met een zogeheten A11 Bionic-chip die meer snelheid moet geven. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn stof- en waterbestendig.

De iPhone 8 verschijnt met een opslagcapaciteit van 64 GB voor 699 dollar en een versie met 256 GB. De iPhone 8 Plus kost 799 dollar voor 64 GB en ook daarvan is een versie met 256 GB. Daar worden voorlopig nog geen prijzen voor vrijgegeven. Ze verschijnen op 22 september.

© AFP

© REUTERS

iPhone X

Er is ook plaats voor het nieuwste paradepaardje van Apple: de langverwachte iPhone X. Net zoals iPhone 8 heeft die glas voor- en achteraan, met het verschil dat het scherm doorloopt tot aan de randen.

Het toestel wordt gemaakt in zilver en zwart. Het Oledscherm heeft de hoogste pixeldichtheid ooit. Het display is 5,8 inch groot en het scherm is randloos. De smartphone is ook stof- en waterbestendig.

De telefoon kan ontgrendeld worden met behulp van gezichtsherkenning, Face ID. De home-knop is daarmee helemaal verdwenen. Het scherm is nu te ontgrendelen door op het scherm te tikken en je gezicht te scannen. Daarvoor heeft de iPhone een grote hoeveelheid sensoren gekregen.

Aan die gezichtsherkenning is nog een nieuwigheid gekoppeld: de animoji. Die emoji’s zijn gebaseerd op je eigen gezichtsuitdrukkingen. Je maakt die in Apple Messages en verstuurt ze als een sticker.

© AFP

Apple Watch

De derde generatie van de Apple Watch is voor het eerst geheel los van een iPhone te gebruiken. Het slimme horloge krijgt namelijk een mobiele verbinding. Een telefoon is dan zelfs niet meer nodig.

Het scherm doet bovendien dienst als antenne. Tijdens het sporten is het mogelijk om muziek te streamen, te bellen en vragen te stellen aan Siri.

Verder heeft de Apple Watch een vernieuwde applicatie met meer aandacht voor onder andere zwemmen en een verbeterde werking van de hartslagmeter. Het horloge - dat even groot is als zijn voorganger - is te koop vanaf 22 september.

© REUTERS

Apple TV

De nieuwe Apple TV kan voortaan ook 4K streamen, het beste beeldformaat op de markt. Ook hdr en dolby vision moeten de beeldkwaliteit van de televisie beter maken.

Naast het bekijken van series en films moet Apple TV ook hét apparaat worden om samen games te spelen. De nieuwe televisie-ontvanger is vanaf 22 september verkrijgbaar.

© AP

Topman Apple gaat mist in wanneer iPhone niet ontgrendelt met ‘super gemakkelijke’ gezichtsherkenning

Als u het niet wist, heeft u waarschijnlijk onder de grond geleefd: dinsdag stelde Apple drie nieuwe iPhones voor met de daarbij horende persbelangstelling. Maar toen topman Craig Federighi zijn gloednieuwe iPhone X wilde ontgrendelen, liep het mis. Een fout waar nog lang over gepraat zal worden.

Vanaf 27 oktober dit jaar kan je in België de iPhone X (uitgesproken als ‘tien’) bestellen. De nieuwste aanwinst van Apple beschikt over heel wat nieuwigheden zoals een oplaadmat waarop je verschillende toestellen tegelijk mee kan opladen. Draadloos weliswaar. Ook de iPhone 8 en 8 Plus die vanaf 22 september beschikbaar zijn, hebben deze nieuwe oplaadmethode.

Wat de iPhone 8 (Plus) echter niet heeft, en de iPhone X zo uniek maakt, zijn de ‘Animoji’ wat staat voor animated emoji’s, oftewel: bewegende emoji’s. De leuke gezichtjes op je scherm volgen de bewegingen die jouw gezicht maakt. Een hele verandering dus: want ja, zélfs het lachend kakske kijkt sip als jij sip kijkt. Niemand minder dan Craig Federighi komt op het launch event van Apple die Animoji’s voorstellen, maar die gaat vreselijk de mist in wanneer hij zijn iPhone X wil ontgrendelen. “De telefoon ontgrendelen is ongelofelijk makkelijk. Je kijkt er gewoon naar en swipet dan naar boven”, zegt Federighi. Maar de gezichtsherkenning bij zijn gsm lijkt even niet zo ‘ongelofelijk makkelijk’. Een beetje ongemakkelijk probeert hij het opnieuw, waarna zijn iPhone alweer een foutmelding geeft. Het scherm springt op het klassieke beginscherm waarna hij zijn pincode moet ingeven. “Ziezo, we zijn er”, zegt hij terwijl hij met zijn presentatie verdergaat.

Het incident duurde letterlijk nog geen tien seconden en toch zal hier nog lang over gepraat worden.

 

 

 

 

 

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER