Directie Volvo Cars belooft beter te luisteren: “Staking heeft ons wakkergeschud”

© fvv

Bij Volvo Cars Gent rollen na vier dagen staken opnieuw wagens van de band, maar business as usual was het er vrijdag niet. De directie geeft toe dat er geen evenwicht meer was tussen de noden van de fabriek en de noden van de arbeiders. “De staking was een zeer goede wake-up call voor ons.”

sander luyten

Gedaan met vuur stoken aan de ingang van de fabriek en gehuld in een rood, groen of blauw hesje iets te veel bier drinken. Vrijdagochtend moesten bij Volvo Cars Gent opnieuw wagens worden gebouwd. Dat was donderdagnacht overeengekomen toen 42 procent van de arbeiders het verzoeningsakkoord tussen vakbonden en directie goedkeurde.

De band draaide vrijdag beduidend trager dan normaal. Dat stelde ook woordvoerder Mark De Mey vast. “Het is een van de maatregelen om de arbeiders meer comfort te geven. Geleidelijk aan gaat het tempo omhoog, maar dat wordt altijd eerst besproken met de vakbonden. Arbeiders krijgen ook opleidingen en we trekken opnieuw interims aan om de werkdruk te verlagen.”

Vertrouwen terugwinnen

Vier dagen staken, dat heeft Volvo in jaren niet meer meegemaakt. De directie wil er lessen uit trekken. “Het management wil het vertrouwen van de arbeiders terugwinnen”, zegt De Mey. “Uiteraard moeten we de toekomst van de fabriek veiligstellen, maar het evenwicht tussen de economische noden en de noden van ons personeel was al een tijd zoek. Het is goed dat er weer gewerkt wordt. Dan zien de arbeiders dat er nu echt iets verandert.”

“Het ging niet om geld”

De Mey steekt niet weg dat een staking niet goed is voor het imago van Volvo. “Van de bazen uit Zweden hebben we gelukkig nog niets gehoord. Maar de achterstand van 800 wagens is opgelopen tot ongeveer 4.800. Dat moet worden goedgemaakt. Hoe? Dat zien we nog, maar er zal een juiste werkbalans zijn. De arbeiders moeten hun job goed kunnen doen. Dat is ook het enige wat voor hen telt. Dit was geen zaak van centen.”

De voorbereiding op de komst van de XC40, de vervanger van de populaire XC60, loopt door de staking geen vertraging op. “We hebben al een pre-serie gemaakt en gaan dat nog eens doen. De staking was een zeer goede wake-up call en de komst van de XC40 kan een nieuw tijdperk inluiden. Een periode waarin beter wordt geluisterd naar het personeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen