Direct naar artikelinhoud
Seks

Voor het eerst bewezen: de pil nemen kan uw libido schaden

Wie aan de pil is kan zijn lustgevoelens daardoor aanzienlijk achteruit zien gaan

Vrouwen die een anticonceptiemiddel gebruiken, zouden daarmee hun seksuele activiteit wel eens negatief kunnen beïnvloeden, dat blijkt uit een nieuwe Zweedse studie. Volgens het onderzoek kunnen pil en consorten ervoor zorgen dat vrouwen minder zin hebben in seks en er ook minder plezier aan beleven. 

Dat de anticonceptiepil een negatieve invloed zou hebben op de seksuele activiteit van vrouwen, wordt sinds de uitvinding ervan in de jaren zestig van tijd tot tijd geopperd. Gaandeweg kwamen dan ook steeds meer vrouwen wantrouwig te staan tegenover de stortvloed aan hormonen die ze daarmee dagelijks hun lijf injagen. Tot nog toe kon echter geen enkel onderzoek aantonen dat er ook effectief een correlatie bestond tussen het gebruik van een hormonaal anticonceptiemiddel en afwijkingen in de seksuele beleving. Nieuw Zweeds onderzoek lijkt nu echter wel in die richting te wijzen.

De studie, uitgevoerd aan het Zweedse Karolinska Instituut en gepubliceerd in wetenschapstijdschrift 'Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism', probeerde specifiek te peilen naar de precieze impact van een anticonceptiemiddel op het dagelijkse seksuele leven van een vrouw. Om dat accuraat in kaart te kunnen brengen, bestudeerden de wetenschappers twee groepen van telkens 166 vrouwen die hun seksueel functioneren gedurende drie maanden nauwgezet moesten bijhouden én analyseren. De eerste groep kreeg daarbij een populaire Zweede anticonceptiepil voorgeschreven. De controlegroep kreeg een placebo. 

Proefpersonen die de échte pil namen zagen hun lustgevoelens afnemen, raakten minder snel opgewonden en beleefden minder plezier aan seks

Zelfde frequentie, minder plezier 

Hoewel beide groepen aangaven gemiddeld even vaak aan seks te doen, er daarbij even vaak in slaagden een orgasme te bereiken en ook even responsief op seksuele prikkels leken te reageren, werden er toch enkele opmerkelijke verschillen in het seksuele gedrag zichtbaar. Proefpersonen die het echte anticonceptiemiddel namen, gaven aan dat hun lustgevoelens sterk afgenomen waren, dat ze minder snel seksueel opgewonden raakten en dat ze aan de seksuele activiteit zelf bovendien ook minder plezier beleefden.

Zelfde frequentie, minder plezier 

De Zweedse studie is baanbrekend op vlak van onderzoek naar anticonceptie, omdat het de eerste keer is dat wetenschappelijk wordt aangetoond dat het nemen van een anticonceptiemiddel je seksuele leven danig kan beïnvloeden. “Daarvoor konden we dat nooit met zekerheid zeggen omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs voor was", zegt gynaecologe Angelica Lindén Hirschberg, één van de onderzoeksters, aan de Zweedse radio.

De onderzoekers van het Karolinska Instituut hopen nu dat hun onderzoek de aanleiding zal zijn voor tal van uitbreidende studies naar de effecten van anticonceptie op de vrouwelijke gezondheid én seksualiteitsbeleving. “Heel wat jonge, kerngezonde vrouwen nemen iedere dag deze pil, soms zelfs tientallen jaren lang. Dat die pil je gezondheid – en je seksleven – zou kunnen schaden, is dan ook niet redelijk.”