© HBvL

COLUMN. 'Benidorm aan het Albertkanaal' zou mooi klinken voor Overpelt en Neerpelt

In koeien van letters stond het in de maandagkrant: “Benidorm aan het Albertkanaal”. Zonder twijfel de stevigste kop van het jaar. Felicitaties en bloemen voor de zondagsmedewerker op de redactie die, lichtjes beschonken na een bezoek aan Hasselt kermis, deze titel breed uitsmeerde over een hele pagina.

Armand Schreurs

Aanvankelijk dachten wij dat het hier ging om de definitieve naam voor de fusie van Neerpelt met Overpelt. De jury had het licht gezien, witte rook boven Dommelhof. “Kan niet, omdat beide Pelten helemaal niet liggen aan het Albertkanaal,” horen wij u opmerken. Geeft niet, want in Limburg bestaat geen enkele logica inzake plaatsnamen.

Neem een stad als ‘Peer’: met zo’n naam moet je toch in de fruitstreek liggen en hoor je niet per ongeluk in Noord-Limburg op de kaart te staan. Of neem ‘As’. Een crematorium kan enkel dààr gesitueerd zijn en nergens anders in onze provincie. Of Jeuk. Medisch onverantwoord, want naar verluidt is daar bijna niemand ziek.

Dus zou ‘Benidorm aan het Albertkanaal’ mooi klinken voor Over- en Neerpelt, zeker voor die sjieke wijk van Grote Heide, waar enig crimineel volk met Hollands accent zich ophoudt in kasten van villa’s. Die tekenen meteen voor zo’ n avontuurlijke naam en hebben er zelfs wat wit te wassen fout sponsorgeld voor over.

Maar wat bleek nu? Wij hadden te snel onze conclusies getrokken, want dat artikel handelde absoluut niet over de favoriete sporttak van vele lezers (het bedenken van een nieuwe gemeentenaam) maar over de vergrijzing in Limburg. Het studiecentrum van de Vlaamse regering had vastgesteld dat we in 2040 exact 23 jaar ouder zullen zijn dan nu.

Wij hebben deze berekening overgedaan en ze klopt als een bus. Nu is 1 op 5 Limburgers 65-plusser, tegen dan 1 op 3, tenzij ze onderweg ergens wat tegenkomen. Als ze op respectabele ouderdom nog kiezen voor een lief in Thailand, gaan ze uit de cijfers. Ach, je kunt ook op niemand meer rekenen tegenwoordig.

Bravo Legaer

STVV won verdiend van Racing Genk. Het mooiste achteraf zijn de quoteringen, met een 7 op 10 voor Jonathan Legaer. "Gevaarlijkste Kanarie voor rust,” lazen we. Die was extra geprikkeld. Op 7 okt. 2012 reed hij ’s nachts in Tongeren een tankstation van de groep Bruno binnen langs de voordeur. Zaterdag zag hij Genkse spelers die allemaal ‘Bruno’ op hun broekje hadden staan. Dat deed die jongen lopen als gek. Hij werd gewisseld na een uur. Zijn tank was leeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer