Videospeler inladen...

"Nee, als je een orgasme wil, moet de penis niet altijd in de vagina"

Gezondheidsorganisatie Sensoa lanceert een nieuwe campagne rond seksmythes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nogal wat Vlamingen onrealistische verwachtingen hebben over seks en nood hebben aan meer informatie. Sensoa wil daar wat aan doen en heeft in totaal 6 seksmythes gebundeld. Het is de bedoeling om die in de campagne te ontkrachten.

Voor een orgasme moet je gepenetreerd worden of penetreren, het is één van de zes mythes die Sensoa heeft gedistilleerd uit een grotere verzameling misverstanden die er in Vlaanderen nog altijd bestaan over seks en seksualiteit.

De universiteiten van Gent en Leuven startten in 2010 al een grootschalig onderzoek over de seksuele gezondheid van de Vlaming. Daarin werden een aantal mythes over seks weerlegd. "Maar het loont de moeite om een aantal daarvan nog eens in de kijker te zetten", zegt Sensoa.

Goede seks moet niet altijd seks met toeters en bellen zijn

Dat veel seks een teken is van een goede relatie, bijvoorbeeld. Of dat seks iets is voor jonge mensen en zwanger worden gewoon een kwestie is van plannen. Sensoa wil het allemaal ontkrachten.

"Onder sommige mythes schuilen bovendien vaak ook andere misverstanden", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "De beste seks is spontane seks, is bijvoorbeeld zo'n mythe. Mensen denken daarbij dan ook meteen dat goede seks niet enkel spontaan moet zijn maar ook met alle toeters en bellen er bij. Een romantische sfeer, tientallen standjes en gelijktijdige orgasmes. Nee dat hoeft zeker niet." Doe maar gewoon, het is zo al leuk genoeg, is het devies.

Een laatste mythe om het af te leren misschien? Jongeren hebben steeds vroeger seks. Dat is niet zo. "En door ze op vroegere leeftijd te informeren over seks zal dat ook niet gebeuren", besluit Cruyssaert. "Integendeel, informeer jongeren en ze zullen op latere leeftijd seks hebben."

Samenwerking met media en huisartsen

Sensoa gaat in haar nieuwe campagne niet enkel samenwerken met verschillende televisie- en radioprogramma's om de Vlaming bewust te maken, maar ook met de huisartsen. Dat begint al met een poster in de wachtkamer die patiënten moet aansporen om hun seksuele gezondheid te bespreken.

Voor meer informatie wijst Sensoa ook graag door naar website Seksualiteit.be, volgens de organisatie een betrouwbare informatiebron 

Meest gelezen