Ibragimov bereid voor onderzoekscommissie Kazachgate te verschijnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alijan Ibragimov heeft toegezegd om op 4 oktober achter gesloten deuren te verschijnen voor de onderzoekscommissie Kazachgate. Ibragimov maakt deel uit van het zogenaamde "Kazachse trio", dat centraal staat in het dossier rond mogelijke ongeoorloofde inmenging bij de afkoopwet in 2011. De onderzoekscommissie zal bij zijn kompaan Patokh Chodiev polsen of ook hij alsnog naar het parlement wil afzakken. Chodiev, Ibragimov en Alexander Machkevitch waren bij de eersten om in 2011 gebruik te maken van de pas goedgekeurde verruimde minnelijke schikking. Ze konden daardoor een fraudeproces ontlopen. De onderzoekscommissie gaat na of er ongeoorloofde druk van buitenaf heeft meegespeeld bij de totstandkoming en toepassing van die wet.

Binnen het Elysée was immers een task force opgericht om de juridische problemen van Chodiev en co in ons land op te lossen. Parijs had vanuit Kazachstan het signaal gekregen dat dit zou helpen om een commerciële deal tussen beide landen te smeren. Daarom stelde die task force een team advocaten samen, onder leiding van Catherine Degoul, waar oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker deel van uitmaakte.

Chodiev en Ibragimov hebben ook de Belgische nationaliteit. In principe zijn ze dus verplicht in te gaan op een uitnodiging van de onderzoekscommissie. De advocaat van Chodiev maakte al langer duidelijk dat zijn cliënt zijn kat zou sturen. De commissie besliste daarom een dagvaarding te sturen.

Commissievoorzitter Van der Maelen bevestigt vandaag dat Ibragimov intussen heeft toegezegd om naar de Kamer te komen, weliswaar op zijn vraag achter gesloten deuren. "Ik ben blij dat onze vasthoudendheid heeft geloond. Onze stap om een formele dagvaarding te sturen en te wijzen op de sancties die hen boven het hoofd hangen, heeft blijkbaar gewerkt", zegt Van der Maelen. "Wij hopen dat zijn verklaringen ons een beter zicht kunnen geven op wat zich heeft afgespeeld om de oligarchen uit de juridische problemen te helpen."

Er is binnen de commissie ook afgesproken contact op te nemen met de advocaat van Chodiev om de Oezbeeks-Belgische miljardair alsnog uit te nodigen. Dat zou omwille van wettelijke termijnen weliswaar pas begin november mogelijk zijn.

bron: Belga