Direct naar artikelinhoud
Sparen

Rente woonleningen blijft op ultralaag peil

Investeerders kunnen nog steeds voordeel halen uit de lage rentes.Beeld Shutterstock

De rentevoeten voor woonleningen staan nog steeds in de buurt van hun laagste peil ooit. De voorbije maanden werd nochtans geregeld geopperd dat het minimum nu echt wel bereikt werd en dat de ommekeer nakend was, maar keer op keer bleek dat voorbarig.

Rente zakte stevig

Vijf jaar geleden werden leningen met een vaste rente op twintig jaar afgesloten tegen circa 4,30%. Volgens de registraties van spaargids.be dook de gemiddelde rente onder de 4% in 2014. In oktober 2015 sneuvelde vervolgens de grens van 3%, en sindsdien kalfden de geafficheerde tarieven stelselmatig verder af tot de 2,30% die momenteel gangbaar is.

De voorbije maanden kon u nochtans regelmatig in de financiële wandelgangen horen dat de rente nu écht wel op haar dieptepunt was beland. Aangezien het in de VS economisch iets beter gaat, zou de Amerikaanse Centrale Bank de rentes terug kunnen optrekken, zo klonk het. Een soortgelijk proces zou zich gaan afspelen in Europa, waar de Europese Centrale Bank de rentes terug de hoogte in zou kunnen sturen.

Wachten op de ommekeer

De voorspelling kwam voorlopig nog niet uit; het blijft wachten op een beslissing van de Amerikaanse en Europese centrale banken om de rente op te trekken. De topbankiers vrezen kennelijk dat een (te snelle) verhoging van het officiële rentepeil een rem zou kunnen zetten op de groei van de economische activiteiten.

De spaarders blijven dus voorlopig gevrijwaard van hogere rentes. Zo blijft de intrestvergoeding op spaarboekjes in de meeste gevallen beperkt tot het wettelijke minimum – spaarders moeten hun geld al een jaar laten staan om dan 0,11% rente te ontvangen. Die rente is belangrijk omdat banken het geld dat ze inzamelen op de boekjes omzetten in leningen op langere termijn.

Toch is er wel degelijk al iets veranderd tegenover vorig jaar. De rente die banken kunnen krijgen als ze hun geld op tien jaar beleggen in staatsobligaties is eind 2016 gestegen. In de zomer bedroeg de intrestvoet op Belgische staatsleningen met die looptijd 0,20% of minder. In de herfst ging het in één ruk naar 0,70%. Sindsdien schommelde de rente meestal tussen 0,60% en 0,80%.

Keytrade en Hello bank! drukken rente

Diverse banken reageerden daarop door hun tarieven voor hypotheekleningen heel lichtjes te doen stijgen, al werd dat door andere banken direct gecounterd door acties in de tegenovergestelde richting. Zo lanceerde Keytrade Bank in juni 2017 zijn online woonkredieten, met een tarief van 1,65% voor de beste dossiers voor leningen met een vaste rente op twintig jaar. Door de toevloed aan aanvragen werd de rente daar sindsdien wel wat opgetrokken, maar recent zette ook Hello bank! een vergelijkbare actie op touw. Ook hier ging de rentevoet naar 1,65%, ten minste indien de aanvrager zijn schuldsaldo- en brandverzekering via de bank bij AG Insurance nam, de klant zijn inkomsten domicilieerde én hij/zij hoogstens 80% van de waarde van het pand leende.

Vergelijken blijft nodig

Moraal van het verhaal? Vroeg of laat zal de rente wel weer eens gaan stijgen. Wanneer en hoe blijft koffiedik kijken, en de voorspellingen erover zijn intussen ook wat meer schoorvoetend geworden. Voor de centrale banken is het vooral zaak om de ommekeer niet te bruuskeren. Investeerders kunnen er dus nog steeds hun voordeel mee doen, want wie een stevig dossier heeft en op voorhand het nodige huiswerk doet en de tarieven voor woonleningen en bijhorende schuldsaldoverzekeringen vergelijkt, kan aan de onderhandelingstafel met de bank echt wel zijn/haar slag slaan.

Lees ook:

Hello bank! pakt uit met woonlening tegen 1,40%

Is een eigen huis wel de beste vorm van pensioensparen?

Is het interessant om een lening vervroegd af te lossen?