© Bas Beentjes / Hollandse Hoogte

Zonnepanelen brengen tot helft minder op door hitte

De zon brandt en dus draaien de zonnepanelen op volle toeren. Maar helaas gooit de hitte van de laatste dagen roet in het eten. Als het te warm is, raken de panelen oververhit en werken ze minder goed. “Op een dag als vandaag kan het rendement met de helft dalen”, klinkt het bij Lommelse installateur Soloya.

elaw

Dat zonnepanelen door de brandende zon van de laatste dagen meer zouden opbrengen, klopt niet. De panelen brengen namelijk minder op als het te warm is. “In de panelen zit silicium om energie op te wekken”, legt Stijn Loomans, zaakvoerder van Soloya, uit. Het Lommelse bedrijf is gespecialiseerd in zonne-energie. “Als het te warm is, raakt het silicium oververhit.” Zonne-energie heeft dus niet alleen met zonnestralen te maken, ook warmte heeft effect op het rendement. “Op een zonnige, maar frisse dag in april brengen de zonnepanelen meer op dan tijdens een hittegolf. Als het zo warm is als vandaag, zo’n 33 graden, dan kunnen de panelen tot de helft minder opbrengen”, zegt Loomans.

Geen water

De panelen verkoelen, is niet mogelijk. “Er kan niets gedaan worden tegen de oververhitting”, vertelt de zaakvoerder. “Zonnepanelen mogen zeker niet afgekoeld worden met water. Door het temperatuurverschil kan het glas breken.”

We kunnen hier in België dus van geluk spreken dat we zo’n hittegolf niet wekelijks meemaken. Maar hoe zit het dan met zonnepanelen in zuiderse oorden? “Een zonnepaneel in België heeft 87 % rendement op jaarbasis,” legt Loomans uit. “Zonnepanelen in zuiderse landen als Turkije brengen 110 % op per jaar. De panelen lijden daar vaker onder de hitte, maar dat verlies wordt gecompenseerd door het grote aantal zonne-uren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer