© Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Leuven wil tweede zit al in juni

De nieuwe Leuvense rector Luc Sels wil het academiejaar vroeger laten beginnen. De eerste zit gebeurt dan voor de kerstvakantie, het tweede semester start vroeger, met kort daarna de examens, en de herexamens worden nog in juni gepland. Met dat plan hebben alle studenten vrij in de kerstvakantie en de zomer. Dat zegt Sels maandag in een interview met De Standaard naar aanleiding van de start van het academiejaar. Hij hoopt dat de andere hogeronderwijsinstellingen het Leuvense voorbeeld volgen. Invoering zou pas voor het academiejaar 2022-’23 zijn.

Een werkgroep heeft na een jaar onderzoek en overleg zeven scenario’s op tafel gelegd die allemaal uitgaan van bovenstaande principes, met verschillen naargelang de startdatum en de duur van het semester.

Voor het ingevoerd kan worden, moet Sels hierover eerst de discussie voeren in de Academische Raad en de Onderwijsraad. Hij wil een draagvlak creëren.

“Dit is een breder pedagogisch project”, zegt Sels. “Een soort van hefboom voor de vele andere doelstellingen die we willen realiseren.” Zo wil hij meer de nadruk leggen op permanente evaluatie en het grote aanbod aan vakken - zowat 12.000 - rationaliseren.

Het plan dat Sels nu voorstelt is concreter dan wat de voorbije jaren al naar boven kwam. Ook de gedoodverfde nieuwe rector van de UGent, Rik Van de Walle, liet al verstaan dat hij de eerste examenperiode voor de kerstvakantie wil plannen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer