© AFP

Ex-toppoliticus Anthony Weiner veroordeeld tot 21 maanden cel in seksschandaal dat Hillary Clinton mogelijk het presidentschap kostte

Het voormalige Amerikaanse congreslid Anthony Weiner is maandag veroordeeld tot 21 maanden cel. De 53-jarige Weiner werd tot tweemaal toe betrapt op het delen van pikante foto’s met jonge meisjes en zag daardoor zijn politieke carrière in elkaar stuiken. Deze affaire wordt ook onrechtstreeks gezien als de oorzaak van het mislopen van het presidentschap van Hillary Clinton.

JoRo

Anthony Weiner was een zeer talentvol en charismatisch lid van het Huis van Afgevaardigden en velen voorspelden een grote politieke toekomst voor hem. Tot hij in mei 2011 per ongeluk via Twitter een foto van zijn erectie in zijn onderbroek de wereld in stuurde. Eerst ontkende hij de feiten, maar nadien zou blijken dat hij nog meerdere gelijkaardige foto’s naar jonge meisjes had verstuurd.

Door het steeds uitdijende schandaal kon Weiner niet anders dan ontslag te nemen als congreslid. Twee jaar later stelde hij zich kandidaat voor het burgemeesterschap van New York en de mensen leken hem de schunnige foto’s te gaan vergeven. Weiner lag even voorop in de peilingen, toen er plots nieuwe seksueel getinte beelden en berichten opdoken die hij naar zes jonge vrouwen zou hebben gestuurd in een tijdspanne van drie jaar.

© AP

Het nieuwe sexting-schandaal werd Weiner dit keer echt teveel en hij eindigde in de verkiezingsrace als allerlaatste. De FBI stelde een onderzoek in naar de praktijken van Anthony Weiner. De FBI onderzocht onder meer de computer van Weiner en kwam zo uit op privé-e-mails die toenmalig presidentskandidate Hillary Clinton had verstuurd naar haar medewerkster Huma Abedin. Abedin was gehuwd met Weiner, maar scheidde van hem in de nasleep van het seksschandaal.

Na de ontdekking van de e-mails van Hillary Clinton liet toenmalig FBI-baas James Comey heel laat in de presidentsrace van 2016 de zaak tegen Clinton heropenen. Haar voorsprong in de peilingen kreeg daarop een flinke knauw en Clinton zelf ziet de heropening van het onderzoek als de voornaamste reden waarom Donald Trump haar alsnog het presidentschap kon afsnoepen.

In tranen

Weiner werd veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden omdat hij ook beelden had verstuurd naar 15-jarig meisje. De 53-jarige Weiner barstte in tranen uit toen de rechter de straf uitsprak. In mei had hij al toegegeven dat hij seksueel expliciete berichten had gestuurd naar het minderjarige meisje. Hij pleitte schuldig en zou niet in beroep gaan tegen een straf van 27 maanden of minder.

De advocaten van de politicus hadden gevraagd dat hij voorwaardelijk zou veroordeeld worden. Volgens hen was hun cliënt ziek en heeft hij in plaats van een gevangenisstraf therapie nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER