© BELGA

Marc Coucke beschuldigd van omzetfraude

Er hangt Marc Coucke en de andere aandeelhouders van Omega Pharma een claim van 250 miljoen euro boven het hoofd. Omega Pharma zou jaren de verkoopcijfers opgesmukt hebben door onverkochte producten mee op te nemen in de boekhouding.

bm, pdd

Overnemer Perrigo schuwt geen inspanning om bij Omega Pharma fraude te bewijzen. Speurders ondervragen het personeel en kijken hun computers in. Een Nederlandse rechter is gevraagd om Waterland, de mede-aandeelhouder van Coucke in Omega Pharma, te dwingen 75 miljoen euro klaar te houden om die te betalen bij een eventuele schadeclaim. In totaal zou Perrigo een claim van 250 miljoen euro willen indienen tegen Omega Pharma.

Het gaat onder meer om een regeling die het bedrijf had voor niet verkochte producten. Apothekers konden daarbij alles terugsturen wat ze hadden afgenomen, maar Omega Pharma boekte de hele levering als een vaststaand inkomen. Vraag is wie ervan wist. In de omgeving van Omega Pharma is te horen dat het bedrijf zijn boekhouding al vele jaren met die methode voerde, maar volgens een insider nam het belang ervan jaar na jaar toe.

Volgens een specialist vormt de regeling een inbreuk op de boekhoudregels, en dat is ook de overtuiging van Perrigo. De overnemer ziet dit als de reden waarom het veel te veel heeft betaald voor Couckes bedrijf, en wil zo een stuk recupereren. De kans is groot dat het tot een reeks jarenlange procedureslagen voor de rechtbank komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER