Belgische gevangene krijgt brief van ISIS: "We verwachten je in Syrië om te vechten"

© Reuters

“We verwachten je in Syrië. Om te vechten. Als je vrijkomt, zal iemand van ons je helpen om hier te raken.” Dat staat in een brief die een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel ontving van terreurorganisatie ISIS. Het federaal parket is een onderzoek gestart.

dirk coosemans, hans van de cauter en yves barbieux

Een twintiger, die in de gevangenis van Sint-Gillis een veroordeling uitzit voor een drugsfeit en verschillende diefstallen, kreeg enkele maanden geleden plots een brief onder de deur van zijn cel door­geschoven. “Die brief zag eruit als een wervingsfolder, getypt in perfect Frans. Met enkele afbeeldingen van automatische wapens erop”, zegt een bron.

De folder roept de gedetineerde op om zich bij ISIS te voegen. “Als ze je vrijlaten, kom dan naar ons. We verwachten je in Syrië. Om te vechten”, staat er. De gevangene wordt bij naam genoemd in de aanhef.

Nog verontrustender is het feit dat de briefschrijver ook een handleiding meegeeft hoe in Syrië te geraken. Dat zou gaan via een tussenpersoon, die in de brief vermeld wordt. “Ga naar de afgesproken plaats en meld je bij die man. Hij doet het nodige.”

De “afgesproken plaats” zou in Brussel zijn. De tussenpersoon wordt in de brief niet bij zijn echte naam genoemd, maar krijgt een schuilnaam. Als hij echt bestaat, zou dat betekenen dat er nu een ronselaar van ISIS actief is in ons land die ­gedetineerden probeert te winnen voor de ‘jihad’, iets wat het federaal parket verontrust.

Dat de brief überhaupt tot in de cel van de gevangene geraakt is, is ook weinig geruststellend. Normaal gezien worden dergelijke brieven ingehouden. Op de enveloppe plakt in ieder geval een Belgische postzegel.

Mislukte actie

Het ronselen van de gedetineerde – die uit veiligheidsoverwegingen naar een andere gevangenis is overgebracht – is alvast niet gelukt. De persoon in kwestie zou volgens een welingelichte bron niets met radicaal islamisme te maken hebben. “Hij is wel moslim, maar viert elk jaar Kerstmis met zijn schoonfamilie”, klinkt het. Hij zou de brief ook meteen aan zijn advocaat hebben gegeven, die ermee naar de autoriteiten stapte. “Hij wil hier niks mee te maken hebben.”

Het is nog onduidelijk wie er achter de vreemde brief zit. Een flauwe grappenmaker, of toch terreurbeweging ISIS. Die krijgt momenteel zware klappen en heeft dringend nieuwe rekruten nodig om de uit­gedunde rangen aan te vullen.

Het federaal parket is een onderzoek gestart. Voor zover ze kunnen uitmaken is de brief “een alleenstaand geval”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen