Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Hoe kies je het drinkwater dat bij je past?

Om gezond te leven, drink je elke dag 1,5 tot 2 liter water. Bronwater, mineraalwater, plat of bruisend water, al dan niet gearomatiseerd. Wat kies je en vooral – wat vind je lekker? 

Hoe kies je het drinkwater dat bij je past?
Beeld Rossel

Dokters en diëtisten zijn het erover eens: we moeten dagelijks voldoende water drinken. Maar hoe maak je de juiste keuze uit al het drinkbaar water dat ter beschikking is? Je hebt kraantjeswater, al dan niet gefilterd, maar ook bronwater en natuurlijk mineraalwater, plat of bruisend. De smaak varieert naargelang de minerale zouten die ze bevatten en de ondergrondse weg die ze afleggen. 

Afhankelijk van het gebied waar je woont, bevat kraantjeswater meer of minder chloor om eventuele aanwezige bacteriën te doden. De kwaliteit van het kraantjeswater is sterk gereguleerd en ondergaat talloze gezondheidscontroles, het is dus veilig voor consumptie. Toch apprecieert niet iedereen de specifieke ‘bleekwater’-smaak.  

Vergis je niet: bronwater is géén mineraalwater

Zoals de naam al zegt, is bronwater afkomstig uit diep gelegen bronnen. Om drinkbaar te zijn, moet het uit een gezonde bodemlaag worden gewonnen. In tegenstelling tot mineraalwater kan de samenstelling variëren. Een bepaald merk van bronwater kan waters van verschillende bronnen omvatten die niet altijd dezelfde minerale samenstelling hebben. 

Natuurlijk mineraalwater, zoals dat van Spa, komt uit een omgeving die wordt beschermd tegen vervuiling. Het ondergaat géén chemische of microbiologische behandeling om te kunnen worden geconsumeerd. De natuur heeft immers reeds haar werk gedaan terwijl het water ondergronds tussen de rotsen sijpelde. Het water wordt onder optimale omstandigheden gebotteld om die zuiverheid te bewaren. In tegenstelling met bronwater verandert de minerale samenstelling nooit. 

Alle mineraalwaters hebben goede eigenschappen

Een ander bijzonder kenmerk is dat mineraalwater plat of bruisend kan zijn. Koolzuurhoudende waters kunnen dat van nature zijn of door toevoeging van koolzuurgas na de winning. Het kooldioxide dat in natuurlijk bruisend water zoals Spa Finesse aanwezig is, verdwijnt tijdens de doortocht tussen de carbonaatrijke rotsen. In contact met het water ontsnapt het gas in de vorm van mooie, kleine belletjes. Plat of bruisend – alle mineraalwaters hebben dezelfde goede eigenschappen. De rest is een kwestie van smaak!

Smaken verschillen!

Smaak is doorslaggevend. Water drinken mag dan onontbeerlijk zijn, ook de smaak is belangrijk. Voedingsdeskundigen zijn formeel: drankjes die lekker smaken zijn efficiënter, omdat we ze liever drinken. Spa speelt daarop in door zijn assortiment uit te breiden met de gearomatiseerde waters Spa Touch Of: natuurlijk bruisende mineraalwaters zonder calorieën, suiker, kunstmatige additieven of zoetstoffen, met een subtiel vleugje smaak. Ze zijn heerlijk verfrissend en combineren al het goede van Spa water met een subtiel natuurlijk aroma – het volmaakte evenwicht tussen de noodzaak om te drinken en plezier! Er is voor elk wat wils: citroen, munt, appel, perzik, zwarte bes, pompelmoes en kokos. Je kunt ook afwisselen: drink bijvoorbeeld Spa Touch Of Lemon om je ’s morgens zachtjes wakker te maken, Spa Touch Of Blackcurrent of Mint om je lunch een fruitige toets te geven, en Spa Touch Of Coconut om je dorst te lessen na het sporten. Het juiste water kiezen, het is een hele kunst!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel