Zaakvoerster Record Bank pluimt bejaarde klant: “Ik liet me meeslepen”

© *

Gewezen Open VLD-gemeenteraadslid Christine V.D.S. uit Oordegem heeft 70.000 euro gestolen van een bejaarde vrouw (95) uit Zwijnaarde. Ze werkte samen met de neef van het slachtoffer. Die ging met 308.000 euro lopen. V.D.S., bestuurslid bij Open VLD Lede, riskeert 12 maanden cel.

slg

“Ik prijs me gelukkig dat mevrouw niet beseft wat er met haar is gebeurd. Anders is ze morgen dood.” Dat zei Francis De Decker, de advocaat van het 95-jarige slachtoffer. “Haar neef was soms zo agressief dat ze geld verstopte in haar onderbroek. Ik heb haar nooit alles durven te vertellen over wat er is gebeurd.”

In dat “alles” speelde Christine V.D.S. een cruciale rol. De Open VLD-politica was tot enkele jaren geleden zaakvoerder van de bank waar het welstellende slachtoffer een rekening en kasbons had. Ze betaalde aan de neef van de bejaarde vrouw kasbons uit zonder dat zijn tante daar toestemming voor had gegeven. “Hij vond dat hij daar recht op had omdat hij haar enige familielid was”, zegt De Decker.

Ontdekt door medewerkster

Daar bleef het niet bij. V.D.S. versluisde geld van de rekening van de nietsvermoedende bejaarde vrouw naar de rekening van haar moeder en echtgenoot en opende nieuwe rekeningen en parkeerde ook daar geld van het slachtoffer. In totaal eigende ze zich zo iets meer dan 70.000 euro toe. De neef “verdiende” liefst 308.000 euro.

Het was uiteindelijk dankzij het alerte optreden van een medewerkster van het bankkantoor dat de zaak aan het licht kwam. Voor de rechter vorderde het Gentse parket woensdag voor V.D.S. een celstraf van 12 maanden, eventueel met uitstel, een boete van 3.000 euro en een beroepsverbod van vijf jaar. De neef riskeert 18 maanden cel en 3.000 euro boete.

Bijna alles terugbetaald

V.D.S. heeft, in tegenstelling tot haar partner in crime, al bijna alles terugbetaald. In tranen drukte ze gisteren haar spijt uit. “Ik kom uit een klein dorp en weet wat ik heb fout gedaan. Ik vind het zo erg voor mijn kinderen en schoonouders. Ik heb me laten meeslepen door het verhaal van de neef van mevrouw.”

Op 11 oktober doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. De advocaat van V.D.S. benadrukte dat het om een eenmalige misstap ging: “Ze werkt nu voor het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen en maakt kans op een vast contract.”

Nog altijd bestuurslid

Vandaag is Christine V.D.S. nog altijd stemgerechtigd lid van het partijbestuur van Open VLD, afdeling Lede. Of ze dat blijft, is nog niet uitgemaakt. “Niemand is schuldig zolang hij of zij niet veroordeeld is en dus doen wij daar zolang de procedure loopt, geen uitspraken over”, zegt Ingo Luypaert, sinds april dit jaar voorzitter van Open VLD Lede. “Na het vonnis, dat op 11 oktober verwacht wordt, zullen we zien wat er moet gebeuren. Christine heeft wel al haar activiteiten als bestuurslid de jongste tijd op een laag pitje gezet.”

In maart dit jaar nam V.D.S. plots ontslag uit de gemeenteraad, waar ze toen al twaalf jaar een zitje had voor de liberale partij. “Door de stopzetting van mijn zakenkantoor blijkt de combinatie met mijn nieuwe job in Brussel niet langer evident, waardoor ik mij niet meer ten volle voor mijn politieke verplichtingen en de talrijke commissies kan inzetten”, klonk het toen.

Voor het vernieuwde Buurtinformatienetwerk (BIN) dat in juni van dit jaar in Oordegem werd opgericht, werd V.D.S. in haar functie als coördinator bevestigd. Dat kon, want aan een functie als BIN- coördinator zijn geen voorwaarden verbonden, aldus de politie in een eerdere melding.

”Door diep dal gegaan”

Ex-medewerkster van Record Bank Martine Vrombaut is opgelucht dat Christine V.D.S. na zoveel jaren schuld bekent. Vrombaut kwam destijds de onregelmatigheden op het spoor maar werd ontslagen en werd er door V.D.S. bovendien van beschuldigd een lastercampagne te zijn gestart. “Ik heb haar als medewerkster herhaalde malen proberen te overhalen om de malversaties recht te zetten. Zonder resultaat. Dat ze na vijf jaar staalhard ontkennen nu tot een schuldbekentenis is overgegaan, bewijst dat er helemaal geen sprake was van een lastercampagne.”

Martine zit intussen werkloos thuis: “Ik ben door een diep dal gegaan. Dat onze families goed bevriend waren, maakt dit extra pijnlijk. Ik werd depressief, kreeg plotse woedeaanvallen, het hakt er nu nog steeds diep in. Terwijl ik enkel mijn burgerplicht heb gedaan toen ik de onregelmatigheden vaststelde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen