Zware brand vernielt volledige kringloopwinkel: “Ik ben er enorm van aangedaan”

In de kringloopwinkel ‘t Rad in Zedelgem ontstond vanavond een zware brand. Het hele gebouw brandde volledig uit. “Ik ben er enorm van aangedaan”, zegt Serge Geloen, het hoofd van de Kringwinkels ‘t Rad. “De schade zal heel erg groot zijn.”

tlg, aft, dli

Kringloopwinkel ‘t Rad in Zedelgem is helemaal vernield. Een zware brand zette het gebouw langs de Torhoutsesteenweg in lichterlaaie. De hulpdiensten werden rond 20.20 uur verwittigd en snelden ter plaatse. Toen de spuitgasten van Torhout ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al uit het dak. Al snel werd duidelijk dat de brand veel te groot en fel was voor één korps.

Enorme rookpluim

Uiteindelijk werden heel wat nabijgelegen korpsen opgetrommeld om te komen helpen. Er werden zelfs tankwagens vanuit Lo en Kortrijk aangevoerd om de felle brand te lijf te gaan. “Het is er nog volop aan het branden”, zei Lien Vermeersch, woordvoerster van de politiezone Het Houtsche. “De brandweer zal het gebouw gecontroleerd laten uitbranden. Dat betekent dat ze proberen om de woning en een houthandel vlakbij te vrijwaren. De kringloopwinkel zelf kunnen ze niet meer redden.”

“Ik had nooit gedacht dat zoiets ook bij ons kon gebeuren”

Serge Geloen is het hoofd van de kringloopwinkels ‘t Rad en zakte af naar Zedelgem. Hij stond letterlijk te kijken naar hoe de vlammen één van zijn winkels vernielden. “Ik ben hier enorm van aangedaan”, zegt hij. “En tegelijkertijd enorm verbaasd dat zoiets kan gebeuren. Ik had nooit gedacht dat zoiets ook in onze winkel kan gebeuren. Wij baten die in samenwerking met de gemeente Zedelgem uit en stellen een twintigtal mensen tewerk.”

“Tegen zoiets sta je machteloos”

Ook Burgemeester Annick Vermeulen kwam naar de brand kijken. “Tegen zoiets sta je machteloos”, zegt ze. “Het enige positieve is dat er geen gewonden gevallen zijn. Voor de rest kan ik niets meer zeggen dan dat het verschrikkelijk is.”

Volgens de burgemeester is er zeker ook schade aan de hangar van schrijnwerkerij Fierens. Die ligt vlakbij de kringloopwinkel. “Het vuur is daar overgeslagen”, zegt Vermeulen. “Gelukkig konden ze nog enkele vrachtwagens op tijd buiten rijden. De brandweer doet er alles aan om de schade daar te beperken. Maar hoe dan ook zullen ook zij wel wat in de klappen delen.”

Oorzaak nog niet duidelijk

Het blussen zal nog een hele tijd duren. De politie sloot de hele boel af voor voorbijgangers en het verkeer. Dat de schade aan het gebouw enorm is, lijkt nu al duidelijk. Maar hoe het vuur is ontstaan zal wellicht pas morgen in de loop van de dag duidelijk worden. “We zijn pas met de feiten geconfronteerd”, zegt hoofd Serge Geloen. “Wat we nu precies moeten doen, kunnen we dan ook nog niet zeggen. We zullen morgen de schade opmeten en bespreken wat de verdere mogelijkheden zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen