Parkeerboetes niet voor toeristen maar vooral voor eigen inwoners: “Dit is een verdoken taks”

© mvn

Niet de toerist maar wel de Bruggeling zelf betaalt het leeuwendeel van de parkeerboetes in Brugge: minstens 42 procent, zo blijkt uit een steekproef. Sammy Roelant doet daarom een opmerkelijke oproep: “Betaal de boete niet, teken eerst bezwaar aan.”

KOEN THEUNS

Foutparkeren in de Brugse binnenstad, het is voor de inwoners dagelijkse kost. Van alle wagens die de politie vorig jaar op de bon slingerde, behoort ruim veertig procent toe aan Brugse eigenaars: 18 procent bewoners uit de binnenstad zelf en nog eens 25 procent uit de andere deelgemeenten. Dat blijkt uit een steekproef die de politie uitvoerde op tweehonderd parkeerinbreuken.

Slechts 7 procent van de boetes belandt op de voorruit van een wagen met een buitenlandse nummerplaat, bijna de helft op die van wagens uit andere Belgische gemeenten. “Daarbij zitten ongetwijfeld ook nog bedrijfswagens die op een ander adres geregistreerd staan, maar waar wel Bruggelingen mee rijden”, zegt gemeenteraadslid Sammy Roelant (Brugse Vrijen).

Volgens Roelant gaat het om een verdoken belasting. “De stad levert meer bewonerskaarten af dan er publieke parkeerplaatsen zijn: respectievelijk 7.300 tegenover een kleine 6.000, volgens de meest recente gegevens waarover ik beschik. Die parkeerplaatsen, waarvan er door parkeerverboden en werfborden permanent honderden onbeschikbaar zijn, moeten de inwoners dan nog eens delen met bezoekers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen