Eerste trajectcontrole op West-Vlaamse wegen in... Aartrijke

© mvn

Aartrijke tekent voor een primeur: als eerste gemeente in onze provincie voert het op een gemeentelijke weg trajectcontrole in. Het controlesysteem in de Noordstraat, ook uitgerust met nummerplaatherkenning, treedt in werking op 1 september.

DANNY LINGIER

In juni 2015 keurde de Zedelgemse gemeenteraad de trajectcontrole in de Noordstraat in Aartrijke principieel goed. Via trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten berekend. “In de Noordstraat lieten al mensen het leven. We moesten iets doen”, zegt burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw), ook bevoegd voor mobiliteit. “Als gemeente zetten we in op verkeersveiligheid. De Noordstraat is een lange, rechte weg waar veel te hard gereden wordt. Er vielen dodelijke slachtoffers te betreuren en als gemeente konden we niet lijdzaam blijven toezien. Voor de installatie gingen we niet over één nacht ijs. We overlegden met andere gemeenten in Vlaanderen, waar trajectcontrole al in voege is. We zijn er van overtuigd dat dit controlesysteem een meerwaarde betekent. Op termijn zal deze investering lonen. Verkeersveiligheid is en blijft een absolute topprioriteit.”

Tien dagen draaide de trajectcontrole op proef en dat leverde meteen 2.060 overtredingen op, goed voor 25 procent. “Verontrustende cijfers en het bewijs dat hier veel meer dan de toegelaten 70 kilometer per uur gereden wordt”, zegt Eddy Van Daele, korpschef van politiezone Het Houtsche.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen