Artsen kunnen vandaag nog afstuderen zonder ooit een patiënt te hebben zien sterven

© istock

De Academie voor Geneeskunde heeft en advies geschreven dat de opleiding geneeskunde wil bijsturen.

Uit een rondvraag bij alle universiteiten van België blijkt dat je als arts nog kunt afstuderen zonder ooit een mens te hebben zien sterven. Studenten geneeskunde krijgen misschien wel enkele uren les in de principes van pijnbestrijding en palliatieve zorg, maar ze lopen niet allemaal stage op palliatieve afdelingen en worden ook in andere stages niet aangemoedigd om stervende patiënten te begeleiden.

Daarom heeft de Academie een advies geschreven dat de opleiding geneeskunde wil bijsturen. Luc Deliëns, medisch socioloog en hoogleraar palliatieve zorg aan de VUB, hield mee de pen vast. ‘Je kunt het gerust een revolutionair advies noemen, omdat wat wij voorstellen ver afstaat van de huidige realiteit’, stelt hij in De Standaard.

De nieuwe palliatieve eindtermen zouden bereikt moeten worden na zes jaar studie geneeskunde. De tekst schuift een drietrapsmodel naar voren, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen de basisopleiding en een meer gespecialiseerde opleiding voor artsen die zich op palliatieve zorg willen toeleggen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een woon-zorgcentrum. Zij kunnen zich om de meer complexe gevallen bekommeren.

In derde instantie pleit de Academie voor een doorgedreven opleiding zoals die in Engeland bestaat. Daar zouden de specialisten worden opgeleid die in de palliatieve diensten zelf zullen werken, opleiding geven aan anderen en ook onderzoek doen.

In een latere fase zouden geneeskundestudenten die voor een specialisatie gaan, ook daarbinnen nog een aangepaste palliatieve opleiding moeten krijgen. Die opleiding moet ziekte-specifiek zijn.

Het advies is doorgestuurd naar alle decanen van de faculteiten geneeskunde, maar de Academie heeft er zelf nog niet breder over gecommuniceerd.

Partner Content