© Dick Demey (Archiefbeeld)

Wegen en Verkeer gaat winter te lijf met 108.000 ton strooizout

Schrik niet als u deze week al strooiwagens tegenkomt op de Limburgse wegen. “We testen momenteel volop onze machines zodat we helemaal klaar zijn voor de aankomende winter”, zegt woordvoerster Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat dit jaar liefst 108.000 ton strooizout heeft ingeslagen om de Vlaamse snel- en gewestwegen ijsvrij te houden. De provincie Limburg doet daar nog een schepje bovenop met een groepsaankoop strooizout voor de Limburgse steden en gemeenten.

rust

Hoewel er van vrieskou nog geen sprake is, draait het Agentschap Wegen en Verkeer al volop warm voor het winterseizoen 2017-2018. “Zo hebben we ook dit jaar een voorraad van 108.000 ton strooizout ingeslagen om de winter door te komen”, zegt Veva Daniëls. “Dat is normaal gezien ruim voldoende.” Om u een ideetje te geven: vorige winter gebruikte het AWV zo’n 35.000 ton zout. De winter daarvoor was dat zelfs maar 9.000 ton. “Ons ‘record’ is 85.000 ton tijdens één winter. Maar het gemiddelde schommelt rond de 42.000 ton. We hebben er dus alle vertrouwen in dat we ruimschoots toekomen met onze voorraad.” In geval van nood kan het AWV altijd zout bijbestellen.

Hydraulische pompen

Opvallend: deze week werden op de Vlaamse gewestwegen de eerste actieve zoutstrooiers gespot. “Die rijden rond om de hydraulische pompen van het strooimechanisme te testen, zodat we verzekerd zijn van een goede werking bij de eerste winterprik. Aangezien we die pompen moeten testen met een minimumsnelheid van 30 km/uur gaan we daarvoor de weg op. Maar de wagens leggen slechts heel korte trajecten af. Bovendien worden de strooiers zo ingesteld dat ze slechts een minimale hoeveelheid zout gebruiken.”

Vlaanderen in vier uur ijsvrij

Het AWV maakt zich sterk dat het bij vriesweer nauwelijks vier uur tijd nodig heeft om heel Vlaanderen ijsvrij te maken. “De Vlaamse gewest- en snelwegen zijn opgedeeld in 322 strooitrajecten. De chauffeurs kiezen niet zelf waar ze strooien, maar volgen een route op de gps. Op die manier zijn we zeker dat geen enkel stukje weg wordt overgeslagen.” Om zo efficiënt en zuinig mogelijk te strooien werken de strooiwagens met een systeem van automatisch strooien, waarbij de hoeveelheid zout en de strooibreedte dankzij gps-technologie automatisch aan het type weg wordt aangepast. “Daarnaast doen wij aan zogenaamd ‘nat strooien’. Vlak voor het zout op de weg terechtkomt, wordt het natgemaakt. Zo blijft het beter aan de weg plakken en waait er minder in de berm.”

Limburgse noodvoorraad

Het Agentschap Wegen en Verkeer strooit enkel op gewest- en snelwegen. Lokale wegen worden ijsvrij gehouden door de steden en gemeenten, die zelf verantwoordelijk zijn voor hoeveel zout ze inslaan. “Omdat elke gemeente zout nodig heeft, heeft de provincie ook dit jaar een groepsaankoop strooizout op poten gezet voor de Limburgse gemeenten”, zegt wintercoördinator Michel Carlier van de provincie. Vorig jaar sloegen 27 gemeenten samen 3.300 ton strooizout in, dit jaar is dat 4.300 ton. Daarnaast voorziet de provincie ook elk jaar een noodvoorraad van 2.500 ton strooizout. Die noodvoorraad mag enkel worden gebruikt om bij een nijpend zouttekort de belangrijkste gemeentewegen sneeuw- en ijsvrij te houden.