Nieuwe Tunesische regering legt de eed af

De nieuwe Tunesische premier Youssef Chahed en de leden van zijn regering van nationale eenheid hebben tijdens een ceremonie op het Paleis van Carthago de eed afgelegd. De nieuwe bewindsploeg treedt vanaf maandag in functie.
Premier Youssef Chahed.

Premier Chahed, zijn 26 ministers en 14 staatssecretarissen beschikken in het parlement over een comfortabele meerderheid van 168 stemmen op 217 zetels. De 40-jarige liberaal Chaled is de jongste regeringsleider uit de moderne geschiedenis van het land. Hij is tegelijkertijd al de zevende premier in amper zes jaar tijd. Dat geeft aan dat Tunesië, ondanks het succes van de democratische transitie, nog steeds op zoek is naar het juiste spoor.

Het verjongde en meer vrouwelijk getinte kabinet telt leden uit diverse partijen, zoals de islamitische beweging Ennahda, maar ook onafhankelijken. Ze zullen onverwijld hun schouders moeten zetten onder de economische, sociale en veiligheidsuitdagingen waar het land voor staat. Tunesië slaagt er immers niet in zijn economie op gang te laten komen en werd in januari geconfronteerd met de grootste sociale actie sinds 2011.

Meest gelezen