© Instagram

Dit razend populaire gezichtsmasker maak je gewoon zelf

Twee ingrediënten: meer heb je niet nodig om het gezichtsmaskertje te maken dat dankzij sociale netwerksite Reddit overal opduikt op het internet. Mix een beetje vloeibare honing met kurkuma en je gelaat krijgt volgens de vele fans een frisse en egale uitstaling. Snel en volledig ecologisch verantwoord.

vwh

De samenstelling van het masker lijkt nieuw, maar de gunstige effecten van de ingrediënten zijn eigenlijk al veel langer bekend. “Honing heeft natuurlijke anti-inflammatoire en antimicrobiële eigenschappen, waardoor het een uitstekende thuisbehandeling is voor schimmelinfecties, psoriasis, droge huid en zelfs brandwonden”, zegt dermatoloog Joshua Zeichner,verbonden aan het New Yorkse Sinai Ziekenhuis.

”Kurkuma is dan weer een antioxidant en anti-inflammatoir middel dat helpt om acne te behandelen, donkere vlekken te verlichten en fijne rimpels of lijnen te vervagen. De combinatie van de twee is, zoals te verwachten, erg gunstig”, voegt hij eraan toe. Voor iedereen trouwens, maar vooral mensen die last hebben van puistjes zijn er volgens de expert mee geholpen omdat het masker ontstekingen kan kalmeren.”

 

Een bericht gedeeld door Beckie (@oxbexoxo) op

Melkfilter

Voor wie het zelf wil proberen, is er geen officieel recept, maar met een halve koffielepel kurkuma en een halve theelepel vloeibare, natuurlijke honing zou je een mengsel moeten bekomen waarmee je een fijn laagje over je gezicht kunt smeren. Laat het tien tot twintig minuten inwerken en reinig je gezicht vervolgens met démaquillant . Let wel: de terracottakleur van de kurkuma kan je gezicht tijdelijk een dito schijn geven. Om dat te voorkomen, kan je een beetje melk aan het mengsel toevoegen waarmee je een soort buffer creëert.

Een beetje geduld

Verwacht geen wonderbaarlijk resultaat nadat je het masker één keer hebt aangebracht. De eerste signalen van een lichtere en gladde huid zijn pas zichtbaar na een paar weken als je het masker regelmatig gebruikt, zeg maar twee à drie keer per week. Niet tuk om zomaar honing of kurkuma op je gezicht te smeren, test het mengsel dan eerst uit in je nek of op je onderarm en kijk hoe je huid reageert.

Ecologie op hoge hakken: maak eens zelf je schoonheidsproducten

Anne Drake werkte in een bedrijf dat plastic verpakkingen maakte, tot ze vier jaar geleden de documentaire ‘Plastic Planet’ zag en besloot om plastic uit haar leven te bannen. Vandaag heeft ze haar job aan de wilgen gehangen en ze van haar nieuwe levensstijl haar werk gemaakt: ze maakt poetsmiddelen en schoonheidsproducten met natuurlijke ingrediënten, geeft lezingen en workshops met haar tips en recepten, die ze ook deelt in het nieuwe boek ‘Ecologie op hoge hakken’.

Op het boodschappenlijstje van Anne Drake staat geen ‘allesreiniger’ of ‘shampoo’, wel ‘natriumcarbonaat’, ‘etherische olie’ of ‘ongeraffineerde bijenwas’. Alles wat ze nodig heeft in de badkamer en bij de schoonmaak, maakt ze zelf. “Plastic tast onze planeet aan, maar ook ons lichaam door de dingen die we eten en drinken en op onze huid smeren”, zegt Anne. “Ik wil er zo weinig mogelijk van gebruiken”.

© Thomas Sweertvaegher

Waarom heb je de ommezwaai zo radicaal gemaakt? Sommige mensen kopen gewoon een stoffen boodschappentas

“Dat kwam vanzelf. Ik ben eerst begonnen met het streven naar zero waste leven, daarna zijn we vegetarisch gaan eten, en toen ben ik gaan zoeken naar recepten op het internet om zelf schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten te maken. Telkens als iets lukte, was ik gemotiveerd om het volgende te proberen. Ik ben er nooit dwangmatig mee bezig geweest, maar ik wilde wel doen wat ik kon. En je kan heel veel, zo blijkt. Ik heb er ook veel geld mee bespaard: tot 5.000 euro per jaar. Dat was niet het opzet, maar wel mooi meegenomen.”

Waar doe je dan je boodschappen? Kan je natriumcarbonaat gewoon in de supermarkt kopen?

“Ja! Meestal staat het wel ergens onderaan in het rek, maar je vindt het in sommige supermarkten. Opgepast, want er is wel een verschil tussen natriumcarbonaat om schoon te maken, en natriumbicarbonaat, de zogenaamde ‘baksoda’. Huishoudazijn en marseillezeep gebruik ik ook veel, die vind je ook gewoon in de supermarkt. Bijenwas en oliën koop je in de natuurwinkel. Ik heb zelf geen webwinkel, maar op mijn site vind je wel een lijstje van waar je alle producten kan kopen.”

Ben je? Koop je nooit meer iets in de parfumerie?

“Alleen zonnecrème, daar waag ik me niet aan. En een speciaal product om de parket te boenen. Maar verder maak ik alles zelf. Ik lang gezocht op het internet naar goeie recepten en heb zelf veel workshops gevolgd, dus ik weet ondertussen welke recepten goed zijn en niet.”

Heeft je gezin ooit geprotesteerd?

“Nee, ze begrijpen ook waarom ik het doe. Als zij niet hadden meegewerkt, had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Maar vrienden letten er wel op: “Niet in mijn kar kijken!” zeggen ze dan als ik ze tegenkom in de supermarkt. Terwijl ik nooit iemand met de vinger zal wijzen: als iemand probeert om wat minder afval te produceren of wat minder vlees te eten, ben ik al blij. Ik kan ook niet, zoals sommige zero wasters, mijn afval van twee jaar in een glazen potje doen. Als we een zakje chips willen eten, doen we dat ook nog altijd”.

Wat zou je zelf nog beter willen doen?

“Ik ben nog op zoek naar ecologisch verantwoorde mode, want ik vind mijn weg niet goed in tweedehandswinkels. Dat is nog een werkpuntje.”

www.annedrake.be

Recepten

Badbommen (15 minuten - 8 euro - 6 maanden houdbaar)

© Karen van Winkel

Ingrediënten voor tien

500 g natriumbicarbonaat

240 g citroenzuur

120 g basisch mineraalzout (merk Meine Base)

30 g gesmolten kokosolie

40 druppels etherische olie

naar keuze (munt of kaneel

zijn niet geschikt voor in bad)

1 verstuiver met water

Bereiding

Meng natriumbicarbonaat, citroenzuur en mineraalzout met een vork of lepel in een ruime kom. Roer alles goed onder elkaar. Doe er dan de kokosolie en etherische olie bij. Sproei een paar keer water in de kom en roer. Herhaal tot je een consistentie hebt die samenblijft als je het bijeenknijpt in je hand, maar toch een beetje brokkelt. Het mag niet te nat zijn, want dan verlies je bruiskracht, maar ook niet te droog, zodat de badbom niet uit elkaar valt. Vet 10 vormen lichtjes in met kokosolie. Wil je de badbommen voorzien van versiering, doe deze dan eerst in de vormen. Maak de versiering zo klein mogelijk, zodat je afvoer er niet door verstopt geraakt. Vul de vormen met het mengsel, druk zeer goed aan zodat er geen lucht in zit. Laat minstens 6 uur drogen en haal dan de badbommen uit de vormen. Bewaar in een goed afgesloten doos, want in een vochtige omgeving kan de bruiskracht afnemen. Doe een badbom in je bad als je er zelf instapt, zo kun je er het langst van genieten. Je huid zal na het bad zeer zacht aanvoelen.

Allesreiniger (3 minuten - 50 cent -1 jaar houdbaar)

© Karen Van Winkel

Ingrediënten

1 herbruikbare verstuiver van 500 ml

350 ml gedemineraliseerd of gedestilleerd water

150 ml huishoudazijn

10 druppels etherische olie, citroen of sinaasappel

10 druppels etherische olie, lavendel

Bereiding

Voeg alle ingrediënten toe in de verstuiver en schud het geheel goed door elkaar.

Tip: Voeg de schillen van een mandarijn, sinaasappel en citroen toe in de afgesloten pot en laat minstens drie weken trekken. Je allesreiniger zal nog beter geuren.

Opgelet: Deze allesreiniger is geschikt voor glas, spiegels, keramische tegels, douche, bad en werkblad. Azijn en natuursteen gaan NIET samen, daarvoor kun je een allesreiniger op basis van zwarte zeep gebruiken

Lippenbalsem (15 minuten - 50 cent - 1 jaar houdbaar)

© Karen van Winkel

Ingrediënten voor zestig gram, drie potjes

20 g ongeraffineerde bijenwas

20 g cacaoboter of mangoboter

20 g kokosolie

3 tl wonderolie (voor extra glans)

extra: 15 druppels etherische olie naar keuze (bv. mandarijn

en munt)

Bereiding

Verwarm de bijenwas, boter en kokosolie in een glazen potje au bain-marie tot alles gesmolten is. Roer goed om. Haal de pot van het vuur en roer er de wonderolie onder. Vul de potjes voor de helft met het mengsel en laat het stollen, houd de rest au bain-marie. Als de helft in het potje gestold is, kan de tweede helft erbij, zodat je geen putje in je potje hebt. Het overschot van het mengsel kun je in de koelkast bewaren en een andere keer opnieuw smelten.

Tip: Geef de lippenbalsem een kleurtje door een mespuntje lippenstift mee te smelten.

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken van Anne Drake is uitgegeven bij Manteau en kost 22.50

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer