1 op 3 Brusselaars heeft inkomen onder armoedegrens

© put

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bijna een derde van de Brusselaars (30,9 procent) moet rondkomen met een inkomen onder de armoederisicogrens. Dat leert ons de Brusselse Welzijnsbarometer 2015 van het Brusselse Observatorium voor Gezondheid en Welzijn. Dat percentage ligt ver boven de cijfers van Wallonië (18,3 procent) en Vlaanderen (11,1 procent).

De barometer bevestigt de alarmerende armoedecijfers in Brussel. Bijna vier op de tien Brusselaars (38,4 procent) loopt ‘een risico op armoede of sociale uitsluiting’ en een derde van de Brusselaars (30,9 procent) heeft een inkomen onder de armoedegrens. Dat percentage is het dubbele van het Belgische gemiddelde (15,5 procent).

Het is geen verrassing, maar vooral in gezinnen zonder werk loopt dat armoederisico op. Een kwart van de Brusselse kinderen en jongeren (25,7 procent) groeit trouwens op in een huishouden zonder inkomen uit werk. En bijna een kwart van de Brusselse bevolking op actieve leeftijd (18-64 jaar) heeft recht op een vervangingsinkomen of bijstandsuitkering.

Onderwijs en huisvesting

Ook andere cijfers tonen een grim beeld. Zo verlaat een op de zes mannelijke jongeren vroegtijdig de schoolbanken, dus zonder diploma secundair onderwijs. Bij jonge vrouwen is dat een op de tien. Verder blijkt dat huisvesting steeds problematischer wordt voor personen met een laag inkomen. De gemiddelde huurprijs stijgt en het aantal gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning is opgeklommen naar ruim 44.000. Er wordt aan minder dan de helft (44,9 procent) van de vraag voldaan.

De werkloosheidsgraad varieert sterk tussen de Brusselse gemeenten. De werkloosheidsgraad is het hoogst in Sint-Joost-ten-Noode (30,1 procent) en het laagst in Sint-Pieters-Woluwe (10,3 procent).

Gezondheid

De cijfers geven ook een beeld van de impact op gezondheidsvlak. Wie in armoede zit, loopt een hoger gezondheidsrisico en leeft gemiddeld minder lang. Zo is het verschil in levensverwachting tussen de inwoners van de armste en de meest gegoede Brusselse gemeenten 2,9 jaar voor mannen en 2,5 jaar voor vrouwen. Ruim 1 op de 5 Brusselse gezinnen zegt ook gezondheidszorgen te hebben uitgesteld om financiële redenen. Bij de armste gezinnen loopt dat cijfer op tot 4 op de 10 gezinnen.

De onderzoekers merken nog op dat de cijfers in de barometer een onderschatting zijn van de realiteit. Zo zijn verschillende groepen, zoals mensen zonder wettig verblijf en daklozen, niet opgenomen in de cijfers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen