© PABR

177 nieuwbouwappartementen in de steigers

De voormalige site van het Technisch Instituut Sint-Michiel, tussen de Malta, de Witte Torenstraat en de Toleik, wordt momenteel herschapen in één grote bouwwerf. De werken aan de nieuwe theaterzaal zijn al opgestart en in het voorjaar begint men met de sloop van de oude schoolaccommodatie. Verspreid over negen gebouwen worden hier de komende jaren maar liefst 177 nieuwbouwappartementen gerealiseerd.

patrick.brebels

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V): “Langs de Malta werd reeds een gedeelde van de schoolgebouwen gesloopt om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe theaterzaal die de Breughelzaal zal vervangen. Die theaterzaal zal ook als poortgebouw dienstdoen naar het toekomstige stadspark met de nieuwbouwwoningen. Het ontwerp van de theaterzaal vertrekt trouwens uit het historisch karakter van het voormalige warenhuis ‘Janssens en Gilissen’ langs de Malta. Die gevel dateert van 1930 en wordt geïntegreerd in de nieuwbouw om de link naar het verleden te bewaren: het gaat dan ook over Brees industrieel erfgoed en dat willen we een plaatsje geven in het concept van de theaterzaal. Momenteel wordt deze gevel gestut in afwachting van de bouwwerken aan de theaterzaal. Die zal de deuren openen in het voorjaar van 2019, maar tussendoor plannen we open werfdagen voor de bevolking. Op 19 november onthullen we trouwens de naam van de nieuwe theaterzaal.”

Wonen in een park bij het stadscentrum

Het binnengebied van het voormalig schoolterrein wordt in verschillende fases ontwikkeld tot woongebied. Hier wordt een parkzone aangelegd met daarin negen verschillende gebouwen, goed voor in totaal 177 nieuwbouwappartementen. De sloopwerken hiervoor beginnen in maart 2018 en aansluitend daarop beginnen de bouwwerken van de eerste fase. “Deze omvat de eerste drie gebouwen met 49 appartementen en ze situeert zich achter de winkelzone met onder meer de Action langs de Toleik”, vertelt Luc De Graaf van bouwpromotor Landinvest. “Deze eerste fase zal in de herfst van 2020 opgeleverd worden. De timing van de verdere bouwwerken zal bepaald worden door het commerciële aspect, in functie van de verkoop dus. We rekenen op een totale verkoopperiode van acht jaar en een uitvoering van de werken binnen de negen jaar.” Voor de stad is het belangrijk dat elk gebouw steeds opgeleverd wordt met volledige afwerking van de omringende buitenaanleg. Er zal telkens een duidelijke afscheiding komen tussen de afgewerkte delen en de in aanbouw zijnde delen. Burgemeester Van der Auwera: “We hebben bedwongen dat de hele site binnen de twee jaar gesloopt moet zijn, en dus niet in stuk en brok, afhankelijk van het vorderen van de werken. Een werf met leegstaande gebouwen zorgt immers voor overlast en vandalisme. Dat willen we kost wat kost vermijden. Bovendien zien we erop toe dat het terrein er netjes bijligt na sloop en voor aanvang van de bouwwerken. De braakliggende stukken moeten netjes ingezaaid worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer